NRC "Vaivari" tehnisko palīglīdzekļu centra darba efektivitāte ir augusi, tomēr nepieciešams papildu finansējums (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai gan Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" tehnisko palīglīdzekļu centra darba efektivitāte ir ievērojami augusi un kopumā gaidīšanas laiks pēc tehniskiem palīglīdzekļiem samazinās, tomēr vienlaicīgi katru gadu arvien pieaug to personu skaits, kam vajadzīgi palīglīdzekļi, tādēļ nepieciešams lielāks finansējums, lai saglabātu pozitīvo tendenci un cilvēki ātri saņemtu nepieciešamo aprīkojumu, portālu TVNET informēja NRC pārstāvji. 

Vaivaru Tehnisko palīglīdzekļu centra vadība (TPC) tikās ar labklājības ministrijas pārstāvjiem un iepazīstināja ar centra darbību un situāciju tehnisko palīglīdzekļu jomā, kā arī pārrunāja centra turpmākos attīstības plānus. Lai maksimāli samazinātu gaidīšanas laiku, šogad nepieciešams aptuveni viens miljons eiro papildus finansējums.

Salīdzinot 2018. ar 2017. gadu, ir izdevies saīsināt gaidīšanas laiku un personu skaits rindā ir samazinājies par 9%. Šāda tendence ir novērojama arī šī gada pirmajos četros mēnešos. Tomēr vienlaicīgi pieaug arī to personu skaits, kam nepieciešami tehniskie palīglīdzekļi un papildus finansējums būs nepieciešams, lai atkal nepagarinātos gaidīšanas laiks pēc pakalpojuma.

Pēdējo gadu laikā ir pieaudzis reģistrēto personu skaits, kas piesakās saņemt tehniskos palīglīdzekļus. 2017. gadā bija reģistrētas 12 905 personas un 2018. gadā - 13 052. Arī 2019. gadā ir novērojama pieaugoša tendence, personu skaitam, kas piesakās saņemt tehniskos palīglīdzekļus.

Savukārt izsniegto tehnisko palīglīdzekļu skaits 2018. gadā salīdzinājumā ar 2017. gadu ir pieaudzis par 12% un turpina ievērojami palielināties. Piemēram, 2017. gadā tika izsniegti 11 720 tehniskie palīglīdzekļi, savukārt 2018. gadā - 13 144 tehniskie palīglīdzekļi.

Vaivaru TPC iepazīstināja ministrijas pārstāvjus ar priekšlikumiem tehnisko palīglīdzekļu klāsta papildināšanai, jo klientu prasības un nepieciešamība pēc dažādiem palīglīdzekļiem ir mainījušies gadu gaitā un kļūst pieejami arvien jauni, izmantošanā ērtāki un mūsdienīgāki tehniskie palīglīdzekļi, kas ļauj kompensēt sarežģītus funkcionēšanas traucējumus.

"Atbilstoši pakalpojumu kvalitātes monitoringa datiem 98% Vaivaru Tehnisko palīglīdzekļu centra klienti ir apmierināti ar centra nodrošinātajiem pakalpojumiem, tomēr mums jāiet līdzi laikam un jāpapildina pieejamo tehnisko palīglīdzekļu klāstu ar arvien mūsdienīgākām tehnoloģijām, lai maksimāli nodrošinātu cilvēkiem, ērtāku un pilnvērtīgāku ikdienas dzīvi un iespēju atgriezties darbā . Tāpat sarunā ar labklājības ministrijas pārstāvjiem rosinājām veidot aktīvāku sadarbību starp Labklājības ministriju, Veselības ministriju un rehabilitācijas speciālistiem, jo mums visiem ir kopīgs mērķis- nodrošināt iespējami augstu dzīves kvalitāti ikvienam, neraugoties uz fiziskiem defektiem un funkcionēšanas ierobežojumiem." , norāda NRC Vaivari vadītāja Anda Nulle.

NRC “Vaivari” ir medicīniskās rehabilitācijas, veselības un sociālās aprūpes, izglītības un zinātnes valsts nozīmes objekts - lielākā šāda tipa medicīnas iestāde Latvijā. Galvenā NRC “Vaivari” darbības joma ir medicīniskā rehabilitācija. Pēdējo gadu laikā veiktas investīcijas no dažādiem finansējuma avotiem, lai nodrošinātu augstākā līmeņa medicīnisko, tehnoloģisko un profesionālo bāzi, kas spēj sniegt mūsdienīgus konkurētspējīgus rehabilitācijas pakalpojumus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu