Pētījums: Igaunijā pērn alkohola patēriņš sasniedzis desmit gados zemāko līmeni (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Postimees

Alkohola patēriņš Igaunijā pērn sasniedzis desmit gados zemāko līmeni, liecina Igaunijas Sociālo lietu ministrijas publiskoti pētījuma dati.

2018.gadā vidēji katrs vismaz 15 gadu vecumu sasniegušais Igaunijas iedzīvotājs izdzēra 10,1 litru absolūtā alkohola, kas ir par 0,2% mazāk nekā 2017.gadā, liecina Igaunijas Konjunktūras institūta veikts pētījums. Tas ir desmit gados zemākais alkohola patēriņa rādītājs.

Lielu daļu no patērētā absolūtā alkohola daudzuma veidoja vieglie alkoholiskie dzērieni, tostarp alus patēriņš sasniedza 4,1 litru, vīnogu vīna - 1,8 litrus, bet citi vieglie alkoholiskie dzērieni - 0,6 litrus.

Katrs Igaunijas iedzīvotājs pērn izdzēra vidēji 3,6 litrus stipro alkoholisko dzērienu, tostarp 2,3 litrus stiprinātā vīna.

Pētnieki aprēķinājuši, ka pērn pār Igaunijas robežu - pārsvarā no Latvijas - ievesti 3,3 litri absolūtā alkohola uz katru Igaunijas iedzīvotāju vecumā virs 15 gadiem. Latvijā alkoholu iegādājās 35% Igaunijas pieaugušo iedzīvotāju, no kuriem 14% uz Latviju brauca speciāli pēc grādīgajiem dzērieniem.

Ministrijā norādīja, ka Igaunijā pēdējo gadu laikā alkohola patēriņam ir lejupejoša tendence un tas samazinājies arī pērn, lai gan bija ļoti karsta vasara, iedzīvotāju ienākumi pieaug un plaši notiek pārrobežu tirdzniecība. Tomēr ministrijā uzsver, ka 10,1 litrs absolūtā alkohola uz vienu cilvēku ir daudzums, kura nodarītais kaitējums ir lielāks par nozares ieņēmumu sniegtajiem ieguvumiem.

59% Igaunijas iedzīvotāju uzskata, ka alkohola patēriņš valstī ir pārāk liels. Kā nopietnākās problēmas, kas saistītas ar pārmērīgu alkohola lietošanu, aptaujātie min automašīnas vadīšanu reibumā (92% aptaujāto), vardarbību ģimenē (84%) un veselības problēmas (83%).

Liela daļa aptaujāto (65%) atzina, ka ir jāsamazina patērētā alkohola daudzums, un 88% respondentu teica, ka pašiem cilvēkiem ir jāizmaina sava attieksme pret alkoholu. 25% atzina, ka pašiem ir jāsamazina patērētā alkohola daudzums. Tāpat 72% atbalstītu aizliegumu lietot alkoholu publiskos pasākumos, bet 71% norādīja, ka stingrāk jāsoda par reibumā izdarītiem pārkāpumiem. Savukārt 70% aptaujāto mudināja vēl vairāk ierobežot alkohola reklāmu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu