Kariņš: Svarīgākais ārvalstu investoru ieteikums Latvijai ir finanšu sektora sakārtošana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

​Svarīgākais ārvalstu investoru ieteikums, kas Latvijai ir neatliekami jāīsteno, ir finanšu sektora sakārtošana, piektdien preses konferencē pēc valdības tikšanās ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā (ĀIPL) sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Finanšu sektors ir vissvarīgākais darāmais darbs. Rudenī gaidāms "Moneyval" vērtējums par Latviju un, gatavojoties tam, valdība jau ir iesniegusi Saeimā vairākus finanšu sektora sakārtošanas likumprojektus, kuri jau ir pieņemti otrajā lasījumā. Pieņemot galīgajā lasījumā Saeimā visus šos likumus un zinot to, ko finanšu sektora sakārtošanai dara ministrijas un citas iestādes, esmu pārliecināts, ka valsts būs darījusi visu, kas ir mūsu spēkos, lai Latvija neiekļūtu "Moneyval" "pelēkajos" sarakstos," sacīja Kariņš.

Ministru prezidents piebilda, ka Latvijas iekļūšana šādos sarakstos būtu nopietns drauds ekonomikai, jo uzņēmumi nevēlētos ieguldīt valstī ar apšaubāmu finanšu sektora reputāciju.

Kariņš pauda cerību, ka Saeima līdz pavasara sesijas beigām pieņems finanšu sektoru regulējošos likumus. "Tas būs pamats, lai mūs finanšu sistēma būtu priekšzīmīga visā Eiropā un kalpotu kā ekonomikas mugurkauls, bet ārvalstu investori varētu droši paļauties uz Latvijas finanšu sektoru," teica premjers.

Tāpat Kariņš norādīja, ka būtisks ārvalstu investoru ieteikums ir administratīvi teritoriālā reforma, kas jāīsteno plānotajā grafikā. "Šī reforma palīdzēs gan izglītības, gan veselības aprūpes sistēmu sakārtošanai, kā arī veicinās kvalificēta darbaspēka pieejamību," viņš sacīja.

Premjers piebilda, ka vēl viens būtisks darbs ir nodokļu sistēma un līdz nākamā gada jūnijam valdībai būtu jābūt skaidram, kādus nodokļu uzlabojumus ieviest, lai saprastu, kādā virzienā doties.

Kariņš uzsvēra, ka valdības un ĀIPL tikšanās formāts valstij ir svarīgs. "Cerīgi ir tas, ka kopējais redzējums uz valsts attīstību gan valdībai, gan ārvalstu investoriem lielos vilcienos sakrīt. Ir dažas niansētas atšķirības, bet pamatā viss sakrīt. Abas prezentācijas - gan valdības, gan investoru - runāja par vienu un to pašu. Dažām reformām gan ir pretestība, bet tāpēc par to ir jārunā, lai visi saprastu, kāpēc un kā tās īstenojamas, lai visi dzīvotu labāk," sacīja Kariņš.

Ministru prezidents piebilda, ka visiem pasākumiem ir viens virsmērķis - vēlme uzlabot uzņēmējdarbības vidi valstī, lai piesaistītu vairāk privāto ārvalstu investīciju.

"Mums ir plāns kā sakārtot finanšu, izglītības, tiesisko, veselības aizsardzības sektoru. Svarīgi ne tikai formulēt ieceres, bet arī panākt rezultātus. Sekošu tam, lai ieceres vainagojas ar konkrētu rezultātu," pauda Kariņš.

Jautāts, kādu jomu investīcijas vēlētos redzam ienākam Latvijā, Kariņš sacīja, ka par tirgu un konkrētām investīcijām lai lemj privātais bizness, bet valdība vēlētos, lai uz Latviju nāk investīcijas lielākas pievienotās vērtības nozarēs, kuras maksātu lielākas algas. Kariņš arī piebilda, ka Latvija varētu izcelties ar tehnoloģijām un risinājumiem zaļās enerģijas un energotaupības jomā.

Savukārt ĀIPL goda priekšsēdētāja Šarlote Norbija uzsvēra, ka investori ir ļoti pateicīgi par konstruktīvu tikšanos ar valdību. "Ar prieku varu secināt, ka vienprātība visos jautājumos ir liela un ir vienots skatījums. Ir jomas, kur investori gribētu redzēt uzlabojumus. Valdības prioritātes ir nostādītas pareizi, un investori palīdzēs tās īstenot," viņa sacīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu