VID: Akcīzes nodokļa ieņēmumi pirmajā ceturksnī bija par 11,5% lielāki nekā gadu iepriekš

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Akcīzes nodokļa ieņēmumi šogad pirmajā ceturksnī bija 249 miljonu eiro apmērā, kas ir par 26 miljoniem eiro jeb 11,5% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

2019.gada pirmajos trijos mēnešos akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns izpildīts par 101,4%.

VID skaidro, ka 2019.gada pirmajā ceturksnī akcīzes nodokļa ieņēmumus galvenokārt ietekmēja akcīzes nodokļa likmju izmaiņas. 2019.gada 1.janvārī akcīzes nodokļa likmes tika palielinātas tabakas izstrādājumiem (neskaitot cigaretes), bet 2019.gada 1.martā - alkoholiskajiem dzērieniem.

Ieņēmumus būtiski ietekmē legālais akcīzes preču patēriņš, kas, savukārt, ir cieši saistīts ar valsts ekonomikas attīstību, patērētāju pirktspēju, kā arī akcīzes nodokļa likmju politiku kaimiņvalstīs, norāda VID.

Tāpat VID atzīmē, ka pēdējos gados būtiskas nodokļa likmju diferences rezultātā pieaug Igaunijas un Skandināvijas valstu pircēju skaits Latvijā. Tādējādi pieaug alkoholisko dzērienu un arī citu akcīzes preču realizācija Latvijas-Igaunijas pierobežā, tā veicinot akcīzes nodokļa ieņēmumu pieaugumu Latvijā.

Akcīzes nodokļa ieņēmumu struktūrā lielākais īpatsvars ir akcīzes nodoklim par naftas produktiem - 2019.gada pirmajos trijos mēnešos tas veido 50,8% no visiem akcīzes nodokļa ieņēmumiem, seko ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem - 20,5% un alkoholiskajiem dzērieniem (tostarp alu) - 19,9%.

VID informācija liecina, ka 2019.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2018.gada attiecīgo periodu, akcīzes nodokļa ieņēmumi ir pieauguši visās preču grupās - par alkoholiskajiem dzērieniem (tostarp alu) - par 11 miljoniem eiro, par tabakas izstrādājumiem - par deviņiem miljoniem eiro un par naftas produktiem - par pieciem miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu