"Tele2": Latvijā 5G tīkla izvēršana atkarīga no klientu intereses izmantot jaunākās tehnoloģijas (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs
"Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunā 5G mobilo sakaru tīkla izvēršana Latvijā ir atkarīga no klientu, tostarp arī uzņēmumu, intereses produktivitātes palielināšanā izmantot jaunākās tehnoloģijas un ierīces, intervijā aģentūrai LETA teica mobilo sakaru operatora "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Pēc viņa sacītā, 5G iespējas var sadalīt divos blokos. Pirmais ir ļoti ātrs bezvadu internets. Otrs sniedz iespēju savstarpēji satīklot daudzas gudrās ierīces ar iespējām mainīt tīkla parametrus. Pašlaik Latvija, tāpat kā lielākā daļa pasaules operatoru, vairāk runāts par pirmo bloku.

Par otro bloku Vancovičs skaidroja, ka nevienu tehnoloģisko jauninājumu nevar ieviest, ja klienti nelietos jaunākās tehnoloģijas un ierīces.

"Šim procesam vēl ir jānotiek. Operators var uzbūvēt perfektu tīklu, bet, ja nebūs kāda, kurš to lieto, tad attīstība bremzēsies. Vienlaikus Latvijas uzņēmumus noteikti interesē produktivitātes un efektivitātes palielināšana. Mēs ceram, ka mēs palīdzēsim atrast ceļu uz to," atzina Vancovičs.

Vienlaikus viņš sacīja, ka "daudz ir arī pavīdējušas ziņas", ka 5G vajadzēs bāzes staciju teju uz katra stūra.

"Atbilde ir gan jā, gan nē. 5G tehnoloģija spēs izmantot ļoti plašu frekvenču spektru - pirmām kārtām to frekvenču spektru, kurš šodien ir piešķirts citām tehnoloģijām.

Tikai tajā gadījumā, ja šis frekvenču spektrs piepildīsies, būs nepieciešams augstāks spektrs un lielāks bāzes staciju blīvums.

Pie mums tiešām šodien ir pāragri runāt par blīvu 5G tīklu. Iespējams, tas būs jāpaplašina pēc trīs četriem vai pieciem gadiem," skaidroja Vancovičs.

Viņš norādīja, ka patlaban telekomunikācijas nozarē lielākais izaicinājums ir tehnoloģiska rakstura - proti, 5G attīstība. Ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē joprojām turpinās diskusijas, kā īsti 5G strādās, kā tas ieies uzņēmumos, ikdienas dzīvē. Pagaidām redzamas daudz mārketinga aktivitātes, bet maz praktisku piemēru, atzina Vancovičs.

"Jau ir virkne valstu, kuras ir deklarējušas, ka 5G pakalpojumi ir pieejami, taču pārsvarā gadījumu tas nozīmē, ka tiek izmantota tikai viena daļa no 5G tehnoloģijas īpašībām, proti, ļoti ātra bezvadu interneta piekļuve. Pārējā daļā, kas nozīmē liela apjoma gudro ierīču savstarpēju satīklošanu un tīkla parametru modelēšanu atkarībā no klientu vēlēšanās, pagaidām ir sastopami vien daži eksperimentāli piemēri. Taču tieši šī daļa ļaus uzlabot cilvēku dzīvi un uzņēmumu efektivitāti," teica "Tele2" valdes priekšsēdētājs.

Viņš piebilda, ka Latvija, tāpat kā pārējās Baltijas valstis, var lepoties ar augstu konkurenci mobilo sakaru tirgū, un tas ir izvirzījis vadošās pozīcijās Eiropā gan attiecībā uz infrastruktūru, gan uz piedāvājuma līmeni, gan attieksmi pret klientiem.

Jautāts, kā pašlaik ir ar iespējām izvērst 5G pakalpojumus, Vancovičs skaidroja, ka tos patlaban var sākt izvērst. Viņš uzsvēra, ka

tiem operatoriem, kuri grib būt pirmie, par šo tehnoloģiju būs gan jāsamaksā vairāk. Tad, kad ražotāji jaunās iekārtas iemācīsies ražot jau lielos apjomos, tehnoloģiju cena turpmākos gados ievērojami samazināsies.

"Līdz ar to tā ir katra operatora izšķiršanās - vai tas patlaban ir vajadzīgs mārketingam vai jau visaptverošas infrastruktūras veidošanai," sacīja Vancovičs.

Runājot par "Tele2" gatavību 5G ieviešanai, Vancovičs atzīmēja, ka mobilo sakaru operators ir gandrīz gatavs. Šogad "Tele2" veiks vairākas 5G demonstrācijas reālajā dzīvē. Kā tas izvērsīsies turpmākajos gados, vēl ir pāragri runāt, jo ir jābūt visu pušu veiksmīgai sadarbībai - operatoru, klientu, uzņēmēju, valsts un pašvaldības.

Vienlaikus Vancovičs norādīja, ka Latvijai kopumā vēl ir jārisina jautājumi par ātrgaitas tīkla būvniecību valsts pārvaldes līmenī, sadarbojoties vairākām ministrijām. Tāpat būs nepieciešamas izmaiņas likumos un regulācijās.

Jau ziņots, ka "Tele2" pagājušajā gadā strādāja ar 131,432 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 6,6% un bija 30,904 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige Aktiebolag".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu