IeM vēlas armijas iesaistīšanos valsts robežas sargāšanā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Zane Bitere/LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) vēlas, lai Nacionālie bruņotie spēki tiek iesaistīti valsts austrumu robežas apsargāšanā, taču Aizsardzības ministrija (AM) uz šādu iniciatīvu nav reaģējusi, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Ģirģens atkārtoja jau iepriekš vairākkārt publiski pausto, ka iekšlietu nozare "pa šiem gadiem ir nolaista zemākajā līmenī", un neieguldot atbilstošu finansējumu, iekšējā drošība vairāku gadu laikā vienkārši sabruks.

Viena no iekšlietu struktūrām ir Valsts robežsardze, kurai trūkst nepieciešamo cilvēku.

Ņemot vērā minēto ministrs vērsies Arta Pabrika (AP) vadītajā Aizsardzības ministrijā un lūdzis nodrošināt Nacionālo bruņoto spēku dalību valsts austrumu robežas sargāšanā.

"Es aizgāju pie aizsardzības ministra un lūdzu palīdzību ar 30 cilvēku iesaisti robežas apsargāšanā, jo Latvijas armijas karavīri Alūksnē ir izvietoti vistuvāk robežai. Taču līdz šim brīdim manam lūgumam neviens nav atsaucies," uzsvēra ministrs un piebilda, ka kopš brīža, kad kļuvis par ministru, mēģinājis ieviest dažādus alternatīvus risinājumus nevis prasīt papildu finansējumu iekšējās drošības uzlabošanai.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Valsts aizsardzības koncepciju NBS likumā paredzētajos valsts apdraudējuma gadījumos Valsts robežsardze piedalās valsts aizsardzības nodrošināšanā, pārejot NBS sastāvā un pildot tiesību aktos un rīcības plānošanas dokumentos noteiktos uzdevumus.

Miera laikā NBS un Valsts robežsardze plāno savstarpējo savietojamību bruņojuma, ekipējuma un sakaru nodrošināšanas jomā, kā arī apmācību jomā un koordinē sadarbības mehānismus krīzes situācijām.

2017.gadā NBS nodeva Valsts robežsardzes rīcībā triecienšautenes "G-36" un ložmetēju "KSP-58", lai Valsts robežsardze varētu uzsākt apmācību ar NATO standartiem atbilstošu bruņojumu.

Iepriekš arī vēstīts, ka NBS īsteno sadarbību ar robežsardzi valsts robežas drošības stiprināšanai. Galvenie sadarbības virzieni ir gan kopējas mācības, kuru mērķis ir nodrošināt efektīvu karavīru un robežsargu sadarbību militārās operācijās, gan robežsardzes virsnieku apmācība Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu