Zakatistovs nesaskata problēmas Nemiro lēmumā atlaist ''Latvenergo'' padomi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Atis Zakatistovs
Atis Zakatistovs Foto: Edijs Pālens/LETA

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs problēmas ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) lēmumā atlaist AS "Latvenergo" padomi nesaskata, liecina politiķa paustais aģentūrai LETA.

Zakatistovs norādīja, ka šo lēmumu saskata kā Nemiro lēmumu, kā arī piebilda, ka pastāvīgā padome tiks izraudzīta konkursā, kas atbilst Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) principiem.

Zakatistovs piebilda, ka esošajā situācijā principā vienīgais risinājums arī ir pagaidu valdes iecelšana.

Runājot par koalīcijas partiju reakciju uz Nemiro lēmumu, Zakatistovs norādīja, ka šajā gadījumā būtu jārunā par ministra pilnvaru autonomiju, turklāt politiķis pauda, ka, viņaprāt, ekonomikas ministra rīcība būtiski neatšķiras no, piemēram, satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) rīcības.

Zakatistovs sacīja, ka, viņaprāt, padomes atlaišana nav nekāds ārkārtējs gadījums, tomēr, ja koalīcijas partijas vēlas sarunas par informācijas apmaiņas kārtību, tādas varot notikt.

Kā ziņots, trešdien atlaista AS "Latvenergo" padome, aģentūrai LETA apstiprināja ekonomikas ministrs Nemiro.

Pemjers Krišjānis Kariņš (JV) sociālajā tīklā "Twitter" pauda nostāju, ka Nemiro lēmumi par "Latvenergo" padomes maiņu ir nepārdomāti un sasteigti, kā arī neatbilst labas pārvaldības principiem. Viņaprāt, šiem lēmumiem trūkst pamatojuma. "Pieprasu ministra paskaidrojumus," raksta Kariņš.

Arī citi koalīcijas politiķi aģentūrai LETA neslēpa pārsteigumu par minēto lēmumu.

Arī "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka "Latvenergo" pagaidu padomes iecelšana notikusi pilnīgi neatbilstoši "likuma garam", norādot arī uz neskaidrību saistībā ar līdzšinējās padomes atlaišanu. Pavļuts arī skaidroja, ka likumā pagaidu padomes iecelšana nav paredzēta.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sacīja, ka nevar paust atbalstu šim lēmumam, un neredz tam pamatojumu. Arī koalīcijas partiju sadarbības padomē šis jautājums nav ticis skatīts, viņš teica.

Vienlaikus Bordāns norādīja, ka katrai partijai un ministram ir sava nozare, tāpēc pastāv sensitīva robeža, cik tālu cita koalīcijas partija var iejaukties. Bordāns gan piebilda, ka vienmēr jautājumus, kas varētu būt strīdīgi, pārrunā ar koalīcijas partneriem, jo atbildība par darbībām būs jāuzņemas visai valdībai.

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka pirms secinājumu izdarīšanas vispirms būtu svarīgi dzirdēt Nemiro skaidrojumu. Viņš atzina, ka neesot zinājis par šādu soli, tāpēc uzskata, ka jautājums būtu jāskata nākamajā koalīcijas sadarbības padomes sēdē.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs (KPV LV) plašākus komentārus nevarēja sniegt, atzīstot, ka nebija informēts par šādu partijas biedra lēmumu.

Tikmēr ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) sociālajā tīklā "Twitter" atgādinājis kolēģiem un sabiedrībai, ka Latvija, iestājoties OECD, apņēmās stiprināt profesionālu un politiski neitrālu valsts uzņēmumu pārvaldību, tostarp padomes. "Tas ir nostiprināts mūsu valsts likumos un atkāpes nav pieņemamas," uzsvēris Rinkēvičs.

"Es ceru, ka ekonomikas ministram būs labs skaidrojums par pieņemto lēmumu "Latvenergo" padomes sakarā. Tāds noteikti ir nepieciešams sabiedrībai un arī mūsu kopēji veidotās valdības reputācijai," sociālajā tīklā ierakstījis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Viņa partijas biedre, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) savukārt raksta, ka vien aizvadītajā nedēļā Saeima pieņēma grozījumus likumā publisko kapitālsabiedrību pārvaldes uzlabošanai un depolitizācijai. "Šodien atlaista profesionāla "Latvenergo" padome, to aizstājot ar politiskiem ielikteņiem. Brutāli un neprofesionāli. Un ļoti tuvredzīgi," viņa izteikusies.

"Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija (EM). Akcionāra intereses pārstāv EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Atlaistajā padomē kopš 2016.gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, EM bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Latvijas Komercbanku asociācijas bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Nemiro pateicās līdzšinējai "Latvenergo" padomei, tomēr ministrs vēlētos, lai kompānijas padome darbotos aktīvāk un efektīvāk, kā arī straujāk risinātu jautājumu par elektroenerģijas sadales tarifa mazināšanu.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā ir ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš.

Pēc ekonomikas ministra skaidrotā, Rebenoks "Latvenergo" pagaidu padomē iecelts, ņemot vērā viņa pieredzi korporatīvajā pārvaldībā, Stepanovs ir eksperts atjaunīgo energoresursu jomā ar zināšanām ekonomikā, Šnoriņš ir ekonomists ar zināšanām par eksportu, Degro ir labas zināšanas finansēs, bet Kublickai ir pieredze mārketingā, turklāt viņa nodrošinās tiešu saikni starp EM un "Latvenergo".

Nemiro uzsvēra, ka "Latvenergo" pagaidu padomē nav iecelti "savi cilvēki" un tiem nav interešu konflikta. Viņš piebilda, ka pagaidu padome ir uztverama kā "blīve" starp pastāvīgo padomi.

"Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro.

Savukārt "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu