Vai tu vari pateikt, kā trūkst šajā Saules fotogrāfijā? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saule tuvplānā.
Saule tuvplānā. Foto: Rainee Colacurcio

Planējot 400 kilometru virs Zemes virsmas, Starptautiskā kosmosa stacija (SKS) mūsu planētu pilnībā apriņķo katras 90 minūtes. Naktī staciju pat var redzēt ar neapbruņotu aci, tomēr, lai to pamanītu dienā, ir nepieciešama neliela tehnoloģiju palīdzība.

“Es izmantoju īpašu ūdeņraža-alfa saules teleskopu. Tas ir speciāli paredzēts Saules novērošanai,” saziņā ar izdevumu “Live Science” stāstīja fotogrāfijas autore Rainē Kolakurco.

Fotogrāfija, kas nesen bija publicēta NASA mājaslapā kā dienas fotogrāfija, patiesībā ir vairāku Saules uzņēmumu kompozīcija, kas kopā sastiķēta ar datorprogrammu palīdzību.

Foto: Rainee Colacurcio

Izmantojot mājaslapu transit-finder.com, Kolakurco precīzi aprēķināja, kur un kad atradīsies SKS Saules priekšā, bet pēc tam centās fokusēt savu teleskopu uz Sauli. Ar teleskopam piestiprināto kameru tad tika iemūžinātas vairākas fotogrāfijas, kas vēlāk tika salīmētas kopā, veidojot pilnu Saules attēlu.

SKS uz Saules fona ir labi redzams attēla kreisajā stūrī, tomēr kaut kā šajā attēlā trūkst. Uz Saules virsmas nav Saules plankumu (tumši apgabali, kur norisinās spēcīga magnētiskā aktivitāte). Kā skaidro NASA, plankumu trūkst tāpēc, ka iestājies tā saucamais Saules minimums. Tas ir periods, kad Saules aktivitāte ir zema, un norisinās katrus 11 gadus.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu