Uzņēmumu reģistra dati nākotnē varētu būt pieejami ikvienam interesentam bez maksas (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere
Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunas likuma izmaiņas paredz, ka Uzņēmumu reģistra (UR) dati par uzņēmumiem, to īpašniekiem un vadītājiem būs pieejami ikvienam interesentam bez maksas, intervijā “Latvijas Radio” pavēstīja Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Likuma izmaiņu mērķis ir panākt, lai UR pieejamā informācija kļūtu pieejamāka sabiedrībai. Lai izmaiņas likumā tiktu pieņemtas, tās vēl jāapstiprina Saeimā, un ceturtdien tiks sākta to izvērtēšana un saskaņošana.

Savukārt aģentūrai LETA Uzņēmumu reģistra pārstāve Dace Zandfelde skaidroja, ka UR likuma grozījumu būtība ir tāda, ka UR dati turpmāk būs pieejami tieši no UR, bez starpniekiem, bez līgumsaistībām un tiešsaistē, tostarp veicinot jaunu spēlētāju ienākšanu un jaunu komercpakalpojumu izstrādi informācijas atkalizmantošanas nozarē.

Daļa valsts reģistru datu turpmāk būs brīvi pieejami tiešsaistē, daļa - tiešsaistē, bet ar autorizāciju un daļa - pēc pieprasījuma.

Pašlaik datus par uzņēmumiem par samaksu piedāvāja vairāki komersanti, kas par datiem maksāja gada maksu UR.

Pašreizējā iecere paredz, ka dati būs pieejami bez maksas, taču, lai izmaiņas stātos spēkā, jāgūst atbalsts valdībā arī par papildu finansējumu UR, jo tam būs nepieciešams finansējums datu pakalpojumu nodrošināšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu