Argentīnā pēc straujā peso kursa un akciju cenu krituma atkāpjas finanšu ministrs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mārtiņš un Dagmāra

Argentīnā pēc straujā nacionālās valūtas peso un akciju cenu krituma, ko izraisīja valsts prezidenta Maurisio Makri sakāve priekšvēlēšanās, atkāpies no amata finanšu ministrs Nikolass Duhovne.

Prezidemtam nosūtītajā demisijas vēstulē, kas tika publiskota sestdien, Duhovne raksta, ka, "bez šaubām, mēs esam pieļāvuši kļūdas".

"Esmu pārliecināts, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju, jūsu vadītajai valdībai nepieciešama būtiska atjaunināšana ekonomikas jomas vadībā," norāda demisionējušais ministrs.

Pagājušajā svētdienā notikušajās priekšvēlēšanās pirms 29.oktobrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām centriski labējais Makri saņēma par 15% mazāk balsu nekā viņa galvenais sāncensis centriski kreisais peronists Alberto Fernandess. Reaģējot uz šiem rezultātiem, Argentīnas peso pirmdien zaudēja 15%  vērtības, bet šonedēļ kopumā tā vērtība samazinājās par 20%. Savukārt akciju cenas biržā pirmdien saruka par 37%.

Investori, kas bija cerējuši uz daudz mazāku balsu starpību priekšvēlēšanās starp abiem politiķiem, baidās no populisma atgriešanās, defolta un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) programmas sabrukuma. Pagājušā gada valūtas krīzes laikā SVF piešķīra Argentīnai 57 miljardu ASV dolāru aizdevumu.

Trešdien Makri paziņoja par nodokļu atvieglojumiem, minimālās algas un subsīdiju palielināšanu, degvielas cenu iesaldēšanu uz trim mēnešiem un programmu, kas paredz piešķirt aizdevumus mazajiem uzņēmumiem.

Piektdien divas starptautiskās kredītreitingu aģentūras samazināja Argentīnas ilgtermiņa kredītreitingu. "Fitch" to pazemināja par divām pakāpēm līdz "CCC"", bet "Standard & Poor's" - par vienu pakāpi līdz "B-".

Duhovnes vietā finanšu ministra amatā stāsies līdzšinējais Buenosairesas provinces ekonomikas ministrs un kādreizējais centrālās bankas galvenais ekonomists Ernans Lakunsa.

Viens no Lakunsas galvenajiem uzdevumiem finanšu ministra amatā būs turpināt sarunas ar SVF, kam līdz nākamā mēneša beigām jāapstiprina kārtējā aizdevuma maksājuma piešķiršana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu