Latvijai jūlijā viens no augstākajiem inflācijas rādītājiem ES

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

 Latvijā šogad jūlijā bijusi augstāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina pirmdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Gada inflācija Latvijā - tāpat kā Slovākijā - jūlijā bijusi 3%. Augstāka inflācija pagājušajā mēnesī bijusi Rumānijā (4,1%) un Ungārijā (3,3%). Pēc Latvijas un Slovākijas seko Čehija, Bulgārija un Nīderlande (visās valstīs 2,6%), Polija un Lietuva (abās valstīs 2,5%), Lielbritānija (2,1%), kā arī Slovēnija un Igaunija (abās valstīs 2%).

Jūlijā salīdzinājumā ar 2018.gada septīto mēnesi inflācija reģistrēta visās ES dalībvalstīs, izņemot Portugālē, kur patēriņa cenas gada griezumā saruka par 0,7%. Maltā gada laikā patēriņa cenas kāpušas par 1,8%, Luksemburgā par 1,6%, bet Zviedrijā kāpums bijis 1,5%, tālāk seko Austrija (1,4%), Francija (1,3%), Beļģija (1,2%), Vācija (1,1%), Somija (1%), Horvātija (0,9%), Spānija (0,6%), Īrija (0,5%), Grieķija un Dānija (abās valstīs 0,4%), Itālija (0,3%) un Kipra (0,1%).

ES vidēji gada inflācija jūlijā bijusi 1,4%, bet eirozonā veidojusi 1%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - jūniju - patēriņa cenas jūlijā ES sarukušas par 0,3%, bet eirozonā - par 0,5%

Latvijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas jūlijā samazinājušās par 0,9%, bet gan Igaunijā, gan Lietuvā tās mēneša izteiksmē sarukušas 0,3%. Visaugstākā mēneša deflācija bijusi Itālijā (-1,8%), Portugālē (-1,7%), Grieķijā (1,2%) un Spānijā (-1,1%).

Mēneša izteiksmē patēriņa cenas stabilas saglabājušās Polijā, Lielbritānijā un Šveicē, bet augstākā mēneša inflācija reģistrēta Bulgārijā (1,3%), Nīderlandē un Islandē (abās valstīs 0,9%), kā arī Dānijā (0,7%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu