Karls Bilts: "Baltijas ceļš" apliecināja ticību brīvībai un demokrātijai (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts
Bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts Foto: AFP/SCANPIX

"Baltijas ceļš" apliecināja ticību brīvībai un demokrātijai, starptautiskajā konferencē "Baltijas ceļš". Turpinājums" sacīja bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts.

"Mēs nedrīkstam būt naivi, jo notiek mēģinājumi vājināt valstu solidaritāti, institūciju spēku, lai pakļautu saviem spēkiem un sagrautu Eiropas Savienību. Tāpat tiek apšaubīta alianšu nepieciešamība. "Baltijas ceļa" panākumi ir ticības apliecinājums brīvībai un demokrātijai," sacīja Bilts.

Atskatoties vēsturē, viņš pauda, ka klasiskā izpratnē Baltijas valstīm nebija nekādas varas, bet bija principi un pārliecība, kas izrādījās stiprāki.

Idejas un principi bija nozīmīgi arī tiem, kas 1989.gadā PSRS Tautu deputātu 2.kongresā Maskavā pasludināja Molotova-Ribentropa paktu par spēkā neesošu. Arī tas bruģēja ceļu neatkarības atjaunošanā, sacīja Bilts.

Tāpat viņš norādīja, ka priekšā gaidāmi grūti laiki, kad nepieciešamība pēc Eiropas vienotības būs arvien svarīgāka, arī jautājumos, kas skar drošību. Tāpēc Eiropai un tās sabiedrotajiem ir nepieciešami pietiekami militārie resursi, viņš uzsvēra.

"Sašķelta Eiropa būs vājāka Eiropa, kurā pastāvēs lielāki draudi. Kā vēsture mums māca, vislielākās sekas sajutīs vismazākie no mums," norādīja bijušais Zviedrijas premjers.

Viņš atzinīgi novērtēja, ka konferencē runā par Eiropu, kas pirms 30 gadiem vēl bija Baltijas valstu nākotne.

"Eiropas demokrātiskās valstis būs spiestas sadarboties arvien vairāk, lai nodrošinātos pret riskiem drošībai. Mūsu uzdevums ir strādāt kopā, lai risinātu problēmas, kas mūs sagaida nākotnē," aicināja Bilts.

Tāpat viņš pauda, ka "Baltijas ceļš" bija unikāls un nedrīkst aizmirst to, ka tas apvienoja Lietuvu, Igauniju, Latviju.

"Tā nebija viena nācija, kas nākotni meklēja brīvībā. Trīs nācijas sadevās rokās, meklējot kopīgu nākotni. Tas "Baltijas ceļa" vēstījumu padarīja daudz spēcīgāku," uzsvēra Bilts.

Viņš turpināja, sakot, ka trīs valstis stāvēja plecu pie pleca, lai aizstāvētu savas vērtības, ideālus un apņemšanās. Tas ir spēcīgs vēstījums, kas jānes jaunajā laikmetā, norādīja Bilts.

"Mums jāaizstāv savas idejas roku rokā, mēs veidosim kopīgo nākotni kopā. Tā ir svarīga mācību stunda, kas būs aktuāla vienmēr," noslēdzot uzrunu, sacīja Bilts.

Kā ziņots, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā ceturtdien notiek starptautiska konference "Baltijas ceļš. Turpinājums".

Konference notiek "Baltijas ceļa" jubilejas svinību priekšvakarā. Tā iecerēta kā platforma, kur Baltijas valstu eksperti kopā ar pārstāvjiem no Čehijas, Polijas, Zviedrijas un Vācijas analizēs pagājušā gadsimta demokrātiskās revolūcijas Centrālajā un Austrumeiropā un "Baltijas ceļa" vietu un lomu tajās, kā arī demokrātijas izaicinājumus 21.gadsimtā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu