Latvijas Universitāte simtgadi atzīmēs ar starptautisku simpoziju, lielkoncertu un citām norisēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šonedēļ Latvijas Universitāte (LU) svin 100.gadskārtu kopš tās dibināšanas un septembra izskaņa tiks pavadīta ar vairākiem svētku pasākumiem, informēja universitātē.

Kā skaidroja LU, tad universitātē viss 2019.gads tika vadīts simtgades noskaņās, tomēr kulmināciju svinības sasniegs tieši septembra izskaņā. 27.septembrī gaidāma doktoru promocijas ceremonija un lielkoncerts, 29.septembrī - ekumēniskais dievkalpojums, savukārt 30.septembrī - starptautisks simpozijs un svinīgais koncerts.

27.septembra simtgades svinības sāksies plkst.10 Rīgā, LU Muzeja zālē, kur tiks atklāta īpaša izstāde, kā arī notiks jubilejas izdevuma prezentācija. Izstādes "Gadsimta students" centrā ir LU studenti 100 gadu gaitā, kas ir skaitliski lielākā universitātes pārstāvju grupa, stāstīja augstskolā.

"Izstāde ir veidota kā stāsts par pieredzi, kas gūta lekcijās un eksāmenos, korporācijās un mākslinieciskajos kolektīvos, praksēs un lauka darbos. Izstādes apmeklētāji ir aicināti padomāt par to, kas studenta ikdienā ir mainījies un kas palicis nemainīgs, kopš Latvijas Universitāte pirmo reizi vēra durvis studentiem 1919. gadā," pauda universitātē.

Piektdien plkst.12 Lielajā aulā notiks arī doktoru promocijas ceremonija, kurā 35 jaunie doktori saņems LU goda zīmes - apliecinājuma rakstu, doktora šalli un doktora sudraba nozīmi.

Simtgades svinības turpināsies ar LU pastmarku prezentāciju Mazajā aulā. Par godu LU simtgadei Latvijas Pasts izdevis divas LU īpašās simtgades pastmarkas un aploksni, kuras veidojis mākslinieks Ģirts Grīva.

Jubilejas centrālais notikums būs lielkoncerts un balle Gadsimta nakts "Carpe Noctem". "Arēnā Rīga" kopā ar vairāk nekā 500 LU dziedātājiem un dejotājiem uzstāsies arī Latvijas mūziķi. Koncerts norisināsies divās daļās - no plkst.19 līdz plkst.21, savukārt no plkst.21.30 sāksies balle.

Svētdien, 29.septembrī, Rīgas Doma baznīcā plkst.10 notiks ikgadējais ekumeniskais dievkalpojums, kas šogad būs veltīts LU simtgadei.

Nākamajā dienā, 30.septembrī, universitāte atzīmēs simtgadi ar starptautisku simpoziju un svinīgu koncertu. Plkst.10 notiks LU Senāta svinīgā sēde, kā arī notiks LU goda doktoru, goda biedru un emeritēto profesoru godināšana. Senāta svinīgās sēdes dalībniekus uzrunās Valsts prezidents Egils Levits un izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Plkst.13 Lielajā aulā sāksies starptautisks simpozijs "Universitāte un sabiedrība; jauns skatījums uz nacionālas valsts izaugsmi un vērtībām". Kā skaidroja augstskolā, simpozija mērķis ir parādīt pirmās nacionālās institūcijas dibināšanas būtisko lomu Latvijas valstiskuma izveidē. Simpozijā piedalīsies viesi no Eiropas universitātēm, kuras arī šogad svin savas simtgades.

Savukārt vakarā Latvijas Nacionālajā operā notiks LU svinīgais koncerts "Centum", kas būs īpašs pateicības koncerts universitātes sadarbības partneriem. Uz svinīgo koncertu operā tiks aicināti LU sadarbības partneri, draugi, atbalstītāji, diplomāti, goda biedri un goda doktori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu