Jaunais gads pienāks ar jaunu pieaugumu degvielas cenām (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Saskaņā ar pirms diviem gadiem apstiprināto nodokļu reformu 2020. gada 1 janvārī palielināsies akcīzes nodokļa likmes degvielai. Akcīzes nodokļa un PVN palielinājums benzīnam būs par 4 centiem par litru, bet dīzeļdegvielai par 5,1 centu par litru.

Kā portālam TVNET norādīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas pārstāve Ieva Ligere, ja Latvijā paaugstināsies akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem no 2020. gada 1. janvāra, vienlaikus Igaunijā un Lietuvā saglabājot esošās akcīzes nodokļa likmes, tas atstās negatīvu iespaidu ne tikai uz degvielas tirgotājiem, patērētājiem, bet uz visu tautsaimniecību kopumā.

Šādas politikas rezultātā valsts neiekasēs 20-40 miljonus eiro akcīzes nodoklī un 8-16 miljonus eiro pievienotās vērtības nodoklī. Negūtie ieņēmumi ir aprēķināti, pieņemot, ka patēriņa pieauguma samazinājums būs četru līdz astoņu procentu robežās.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija ir lūgusi gan Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, gan finanšu ministru Jāni Reiru, kā arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju atlikt akcīzes nodokļa paaugstināšanu naftas produktiem no 2020. gada 1.janvāra. Līdz šim ir saņemta vienota atbildi, ka izteiktais lūgums tiks vērtēts, strādājot pie valsts budžeta 2020. gadam.

Ligere norāda, ka degvielas cena ir būtiska izmaksu sastāvdaļa preču un atsevišķu pakalpojumu cenās. Jo augstāka ir degvielas cena, jo vairāk maksājam par precēm un pakalpojumiem. Tas secīgi var atstāt ietekmi uz turpmākām darba spēka izmaksām, kas savukārt rada jaunu ietekmi uz preču un pakalpojumu cenām. 

Ievērojami pieaugot degvielas cenām ilgtermiņā, tas tautsaimniecībā rada spirāles efektu, ekonomiskā izaugsme bremzējas un sabiedrība kļūst mazāk mobila.

Plašāku materiālu par degvielas cenām, par to veidojošajiem faktoriem portālā TVNET lasiet piektdien, 27. septembrī!

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu