Finansējums brīdī, kad projekts vēl neatbilst banku prasībām

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mūsdienās, lai īstenotu savus projektus, ir dažādas iespējas saņemt finansējumu savu ideju īstenošanai. Viens no finansējuma veidiem, kas gūst arvien lielāku popularitāti ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā un Baltijas valstīs, ir pūļa finansējums. Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ to izvēlas arvien vairāk uzņēmēju, ir ātrums.

Iepriekš jau esam rakstījuši par šā finansējuma veida īpatnībām un labumiem, ko var izmantot aizņēmēji pūļa finansējuma platformās. Uzņēmējiem Latvijā ir arī pieejama pūļa finansējuma platforma “EstateGuru”, kas ļauj attīstīt savus nekustamos īpašumus. Tur finansējums tiek saņemts no neskaitāmi daudziem cilvēkiem, kuri ir gatavi ieguldīt nekustamā īpašuma projektos.

Šo platformu izmanto ne tikai aizņēmēji no Latvijas, bet arī no kaimiņvalstīm. Tā, piemēram, uzņēmējs no Igaunijas Ulo Adamsons, kurš vada uzņēmumu “Estera development”, šobrīd aktīvi attīsta nekustamos īpašumus Latvijā. 

Kopā platformā “EstateGuru” jau ir finansēti trīs “Estera development” projekti, bet septembra beigās - arī ceturtais projekts, kura vērtība ir mērāma 368 500 eiro. Kopā trīs projektiem ar pūļa finansējumu izdevies piesaistīt 658 000 eiro - aizdevumi ir bijuši gan īpašuma iegādei, gan uzņēmējdarbībai.

Runājot par priekšrocībām, nekustamā īpašuma projekta īstenošanai izvēloties pūļa finansējumu, nevis ņemt aizņēmumu bankā, Adamsons norāda, ka pūļa finansējums piedāvā draudzīgākus aizņēmuma nosacījumus nekā bankas.

“Atšķirībā no bankām, pūļa finansējums ir pieejams uz daudz fleksiblākiem nosacījumiem, kā arī – jau projekta agrā attīstības stadijā, piemēram, kad tiek meklēts īpašums projekta īstenošanai. Tāpat jāatzīmē, ka lēmumi tiek pieņemti ļoti ātri, prasības aizņēmumam un noteikumi ir zināmi jau iepriekš, un tie nemainās laikā, kad tas tiek atmaksāts. 

Uzņēmēju vidū ir izskanējuši pieņēmumi, ka aizņemšanās bankā nereti var ievērojami bremzēt finansējuma saņemšanu. Tam piekrīt arī Adamsons, taču norāda, ka bankas finansējums ir piemērotāks, ja finansējums nepieciešams vēlākā projekta attīstības posmā. 

“Protams, ka finansējuma piesaistītšana bankā ir saistāma ar ilgāku procesu, un tipiski ir vairākas prasības, ko kreditētāji ņem vērā. Ir jābūt izsniegtai būvatļaujai, ir jābūt pabeigām vienošanās sarunām un noslēgtiem būvniecības līgumiem, vienošanās ar brokeriem, kuri pārdos īpašumu. Tas, savukārt, padara banku finansējumu daudz piemērotāku vēlākās projekta attīstības fāzēs,” norāda Adamsons.

Pūļa finansējums nereti kalpo kā “starta punkts”, projekta īstenošanā. Respektīvi – uzņēmējs saņem aizdevumu, uzsāk projekta īstenošanu un pēc tam to ir iespējams refinansēt bankā. 

“Jā, mēs šādi esam rīkojušies ar mūsu projektiem iepriekš. Ja projekts atbilst bankas prasībām, tad refinansēšana neprasa nekādas grūtības,” saka Adamsons. 

Tomēr galvenā atziņa, ko pauduši pūļa finansējuma aizņēmēji – tas ir daudz ātrāks process, nekā bankās, un tādēļ finansējumu ir iespējams saņemt tad, kad vēl projekts neatbilst visiem nosacījumiem, kas nepieciešami bankā. 

Iepriekš vēstīts, ka vairāk nekā 80% projektu tiek finansēti iecerēm Rīgā vai tās apkārtnē, taču pēdējā laikā “EstateGuru” saņem un izskata arvien vairāk perspektīvu projektu arī lielākajās reģionu pilsētās.

Tādēļ pūļa finansēšanas platforma ir draudzīga gan investoriem, gan arī uzņēmējiem – ar kolektīvā finansējuma palīdzību var gūt nepieciešamo atbalstu arī tad, ja citādi gūt finansējumu ir ļoti sarežģīti. Turklāt, tāpat kā pasaulē, arī Latvijā šī ir strauji augoša nozare.

Raksts tapis sadarbībā ar "EstateGuru"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu