Rīgas dome par tālāko rīcību atkritumu apsaimniekošanā lems pēc tikšanās ar VARAM un Konkurences padomi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Gods kalpot Rīgai"  frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko
"Gods kalpot Rīgai" frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas dome par tālāko rīcību atkritumu apsaimniekošanā lems pēc 7.oktobrī gaidāmās tikšanās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Konkurences padomes un citu institūciju pārstāvjiem, sacīja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR).

"Attiecīgi, uzklausot viņus, arī varēsim lemt, kā konkrēti rīkoties tālāk," sacīja Stepaņenko.

Viņš teica, ka dome plāno organizēt jaunu iepirkumu, tomēr pagaidām nevarēja komentēt, uz cik ilgu laiku un ar kādiem nosacījumiem iepirkums tiks sludināts.

Viņš arī teica, ka domes Juridiskajai pārvaldei ir uzdots izvērtēt, vai šajos apstākļos noslēgto līgumu ar AS "Tīrīga" ir nepieciešams lauzt vai arī to var uz laiku apturēt, kamēr KP pārkāpuma lietu būs izskatījusi pilnībā.

Līdz 11.decembrim spēkā ir Ministru kabineta izsludinātais ārkārtas stāvoklis, kura darbības laikā pakalpojumus iedzīvotājiem turpinās sniegt līdzšinējie komersanti, uzsvēra Stepaņenko.

Kā ziņots, Administratīvā apgabaltiesa otrdien nolēma noraidīt Rīgas pilsētas pašvaldības pieteikumu, kurā lūgts atcelt Konkurences padomes lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu Rīgas atkritumu apsaimniekošanas tirgū, aģentūra LETA uzzināja tiesā. 

Savukārt VARAM otrdien paziņoja, ka ir sagatavojusi grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas paredz, ka Rīgas domei atkritumu apsaimniekošana būs jānodrošina vairākās zonās.

Valdības izsludinātā ārkārtas situācija ilgs ne ilgāk kā līdz 11.decembrim un, lai Rīgā nodrošinātu sadzīves atkritumu savākšanas pakalpojumu nepārtrauktību, VARAM izstrādātie grozījumi paredz pienākumu pašvaldībai ne ilgāk kā sešu mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas termiņa beigām nodrošināt Rīgas administratīvās teritorijas dalījumu vairākās zonās, kā arī atkritumu apsaimniekotāju izvēli katrā no zonām un līgumu noslēgšanu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Savukārt iedzīvotājiem līdz ārkārtējās situācijas termiņa beigām - 11.decembrim - ir jānoslēdz līgums ar pašreizējo atkritumu apsaimniekotāju. Šis līgums nākotnē zaudēs spēku triju mēnešu laikā no dienas, kad pašvaldība noslēgs līgumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ar jaunajiem izvēlētajiem operatoriem. Maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu varēs noteikt pašvaldība.

Atbilstoši likumprojektam, Rīgas domei nekavējoties jāinformē atkritumu radītāji un valdītāji par kārtību, kādā tiks nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, norāda VARAM.

Vienlaikus VARAM ir uzsākusi darbu pie aptverošas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas reformas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu