Zelenska medusmēneša gals? Ukrainā jauni protesti (51)

Foto: AFP/SCANPX
Toms Rātfelders
, Žurnālists; RSU doktorants
CopyLinkedIn Draugiem X

Pretrunīgi vērtētā Šteinmeiera formula ir izraisījusi protestus Ukrainas sabiedrībā. Vai prezidenta Volodimira Zelenska popularitātes ēra ir beigusies?

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska paziņojums par gatavību pieņemt tā saucamo Šteinmeiera formulu ir izraisījis plašas diskusijas Ukrainas sabiedrībā. Ņemot vērā, ka formulas galvenais mērķis ir panākt mieru Ukrainā, pamatojoties uz īpaša autonoma statusa piešķiršanu Donbasam, daudzi Ukrainas iedzīvotāji prezidenta soli ir iztulkojuši kā gatavību kapitulēt.

Svētdien, 6. oktobrī, vairāk nekā 30 Ukrainas pilsētās, kā arī Prāgā ielās izgāja tūkstošiem cilvēku ar tādiem saukļiem kā «Apturēsim kapitulāciju!» un «Klausies nāciju!». Portāls LSM.lv ziņo, ka to galvenais mērķis bija izteikt neapmierinātību ar Zelenska pieņemto kursu kara apturēšanai Donbasā. Lai nepieļautu Ukrainas padošanos, protestētāji valdībai ir jau paspējuši izvirzīt vairākas prasības, piemēram, lai Krievijas okupētajās teritorijās tiktu ieviesta valsts politika attiecībā pret Krieviju. Protestu līderi arī ir norādījuši, ka Šteinmeiera formulas īstenošanā vēl priekšā ir vairāki soļi (tostarp caurskatīšana parlamentā). Šo soļu ietvaros Zelenskim vēl esot iespējas apstāties un ieklausīties savos vēlētājos.

Protesti turpinājās arī pirmdien, 7. oktobrī. Protestu dalībnieki pauda viedokli, ka Zelenskis neatbild uz tautas jautājumiem par likumprojektu, kuru viņš gatavojas iesniegt izskatīšanai parlamentā. Tāpat cilvēki ir pauduši sašutumu, ka nav informācijas par to, ko Zelenskis gatavojas parakstīt gaidāmajā Normandijas formāta sanāksmē, kurā piedalīsies viņš, Angela Merkele, Emanuels Makrons un Vladimirs Putins.

Foto: AFP/SCANPIX

Ņemot vērā, ka Ukrainas sabiedrība atkal ir sākusi mutuļot, rodas jautājums – vai Zelenska medusmēnesim nu ir pienācis gals? Vai viņam piešķirtais sabiedrības uzticības kredīts nu ir iztērēts? To portāls TVNET jau atkal jautāja Latvijas starptautisko attiecību ekspertiem.

Vai Zelenska medusmēnesim ir pienācis gals?

Politologs Andis Kudors norāda, ka Zelenskis jau savā priekšvēlēšanu kampaņā ir centies spēlēt uz sabiedrības gaidām izbeigt konfliktu Ukrainā. Turklāt Ukrainas sabiedrība no šā konflikta ir nogurusi. Šā iemesla dēļ eksperts neuzskata, ka no tādiem nelieliem soļiem kā šis viņa popularitāte varētu ciest jūtami. «Ukrainas sabiedrībā pastāv zināmas gaidas, ka būs miers. Ilgstoša karadarbība visas puses vienmēr nogurdina,» saka Kudors.

Politologs arī uzskata, ka Šteinmeiera formula ir zināms kompromisa solis Krievijas virzienā, taču tas arī nav tik liels un klajš.

«Viņš galu galā strādā ar mērķi – ko man izdarīt, lai netiktu šauts?» saka Kudors.

Turklāt Zelenskis, visticamāk, esot rēķinājies ar to, ka noteiktai sabiedrības daļai viņa darbības nepatiks. Prezidenta izteikumos jau iepriekš ir parādījusies sapratne, ka Ukrainā ir vairāk un mazāk radikāli noskaņoti iedzīvotāji. Attiecīgi – savos izteikumos viņš ir mēģinājis lavierēt. «Par spīti atkāpei no Porošenko asās nostājas Zelenskis, publiski uzrunājot Vladimiru Putinu, lietoja retoriku, kura varētu patikt visām pusēm (tostarp asākiem Ukrainas patriotiem). Piemēram, viņš teica – ir laiks parunāt par tiem, kuru tur nav. Tas ir tāds vārdu salikums, ko Ukrainas puse ar ironiju lieto par propagandistu vēstījumu, ka Donbasā nav Krievijas militārās klātbūtnes,» norāda Kudors.

Foto: AFP/SCANPIX

Savukārt Latvijas Ārpolitikas institūta vadošais pētnieks Māris Andžāns saka, ka ir skaidrs, ka prezidenta atbalsta bāze cietīs. Viņa vēlētāju vidū bija arī cilvēki, kuriem tuvākas ir Petro Porošenko proponētās stingrākas nostājas idejas, taču kuri ir vēlējušies, lai valstī tiktu risinātas korupcijas problēmas. Daudzi vienkārši vēlējušies redzēt kaut kādas izmaiņas un jaunas sejas valdībā.

Vienlaikus Andžāns norāda, ka protestus nevajadzētu arī pārvērtēt.

Zelenska popularitātes kritums noteikti nebūs fundamentāls, un Ukrainai jau ir salīdzinoši liela pieredze ar protestiem.

«Šeit būtu būtiski pavērot Šteinmeiera formulas tālāko attīstību. Ja ar šo pieņemto politisko kursu būs vērojamas kādas neveiksmes, tad gan Zelenska atbalsta kritums varētu būt lielāks,» saka Andžāns.

Viskategoriskākais viedoklis ir Baltijas drošības fonda prezidentam un Latvijas Ārpolitikas institūta asociētajam pētniekam Olevam Nikeram. «Zelenska popularitātes kritums ir acīmredzams. Mēs redzējām šos lielos protestus Kijevā saistībā tieši ar šo Šteinmeiera formulu. Visa šī rezultātā mēs varam Ukrainā piedzīvot lielāku politisko krīzi, nekā mēs tagad varam iedomāties. Ukrainas sabiedrība uzskata, ka ar šo mēģinājumu stabilizēt situāciju Austrumukrainā faktiski tiek leģitimizēta tur valdošā situācija un Krievija būs panākusi to, ko gribējusi,» saka Nikers.

Viņš arī nepiekrīt tam, ka Ukrainas sabiedrībai panākt mieru Donbasā būtu svarīgāk par piekāpšanos Krievijas priekšā. «Ukrainas iedzīvotāji ir pauduši vēlmi un arī pierādījuši, ka ir gatavi cīnīties par savu valsti līdz pēdējam. Protams, ka pastāv vēlme konfliktu izbeigt, taču ir jautājums - par kādu cenu? Manuprāt, daudziem tā varētu likties par augstu un neatbilstoša Ukrainas interesēm,» pauž Nikers.

Foto: Zelenskis dodas pirmajā darba vizītē uz Donbasu

Zelenskis kā normalizēts politiķis

Eksperti arī piekrīt, ka savā ziņā mēs šeit varam vērot Zelenska politisko pieaugšanu. Viņš ir sācis pozicionēties un spēlēt kompromisu spēli, kura ir ļoti nepieciešama politikas veidošanā. «Viņa mācīšanās process ir bijis ļoti ātrs, un ap viņu ir arī cilvēki, kuri Ukrainas politikā ir piedzīvojuši daudz vairāk. Es domāju, ka viņš ir cilvēks, kurš spēj mācīties un adaptēties.

Turklāt konvencionālā politika parasti populistiem liek koriģēt savu darbību un runu. Tas automātiski noved pie zināmas popularitātes vēlētāju acīs zaudēšanas.

Tur neko nevar darīt. Pagaidām ir nepieciešams vērot, kā viņam izdosies tikt galā ar tiem protestiem, kuri notiek tajā sabiedrības daļā, kura gribētu redzēt stingrāku nostāju pret Krieviju. Es domāju, ka viegli viņam nebūs,» saka Kudors.

Savukārt, Olevs Nikers saka, ka Zelenskis viennozīmīgi ir kļuvis par to racionālo spēlētaju, kuru sagaida gan viņa starptautiskie partneri, gan Vladimirs Putins. «Piekrišana Šteinmeiera formulai un piedāvājums stabilizēt situāciju Austrumukrainā parāda, ka viņa reālpolitiskais briedums ir beidzot pienācis,» norāda Nikers.

Foto: Kijevas Neatkarības laukumā protestē pret "Šteinmeiera formulu"

Foto: Ukrainas prezidents Volodiomirs Zelenskis 

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu