Aprēķināts, cik lielus zaudējumus Krievijai nesusi atteikšanās no dolāra (34)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijai atteikšanās no dolāra izmantošanas norēķinos izmaksājusi vairāk nekā 7,7 miljardus dolāru, liecina aģentūras “Bloomberg” aprēķini. Šajā gadījumā tiek runāts par to, ka Krievijai lielākos zaudējumus rada fakts, ka valsts ir samazinājusi dolāra īpatsvaru valūtas rezervēs. Ņemot vērā pret Krieviju noteiktās sankcijas, tās politiķi daļēji aizstājuši amerikāņu valūtu ar eiro un juaņām, kā arī palielinājuši zelta iepirkuma apjomus.

“Bloomberg” norāda, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina veiktajā “eksperimentā”, cenšoties samazināt dolāra īpatsvaru zelta un valūtas rezervēs ir zaudējusi vairāk nekā 7,7 miljardus dolāru.

Aģentūra vēsta, ka Krievijas Centrālā banka sākusi veikt “pārkārtojumus uz vājākām valūtām, piemēram, eiro un juaņu”. Zaudējumus palielinājis fakts, ka dolāra vērtība attiecībā uz rubli pieaugusi par 6,5%. Ja Krievija saglabātu savas dolāra rezerves, tās jau martā būtu pieaugušas par 3,8%.

“Tā ir ģeopolitisko problēmu ekonomiskā cena. Pagaidām vēl nav skaidrs, vai tas ir bijis to vērts. Šajā gadā piedzīvojam zaudējumus, taču tā ir zināma investīcija nākotnē,” saka Krievijas Starptautisko finanšu institūta galvenā ekonomista vietniece Elīna Ribakova.

“Goldman Sachs” skaidro, ka dedolarizācijas politikas ietekmē, lai Krievija mazinātu savu atkarību no ASV sankcijām, tā kļuvusi par lielāko rezervju turētāju juaņās. Tāpat arī darījumu skaits eiro pieaudzis no 32% pērn līdz 42% šogad.

Tāpat Krievija ir audzējusi savas zelta rezerves, kas nu ir lielākās kopš 2000. gada.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu