Aptauja: Turpina sarukt iedzīvotāju uzticība komercbankām (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kvalitatīvās banknotes, kuras pēc pārbaudes tiek novirzītas uz iesaiņošanu, lai varētu tās atkal izsniegt klientiem – komercbankām.
Kvalitatīvās banknotes, kuras pēc pārbaudes tiek novirzītas uz iesaiņošanu, lai varētu tās atkal izsniegt klientiem – komercbankām. Foto: Ieva Čīka/LETA

Trešo gadu pēc kārtas turpina sarukt iedzīvotāju uzticība komercbankām, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Šogad augustā iedzīvotājiem ticis lūgts izteikt vērtējumu, vai Latvijas komercbankām var uzticēties. Vairākums jeb 57% aptaujāto norādīja, ka nepiekrīt apgalvojumam, ka Latvijas bankām var uzticēties.

Šogad fiksētais rādītājs ir augstākais pēdējo septiņu gadu laikā, tikai par vienu procentpunktu atpaliekot no 2012.gada rezultāta, ko tolaik ietekmēja "Krājbankas" aizvēršana. Kā atzīmē SKDS, komercbanku darbības pārtraukšana būtiski ietekmē cilvēku uzticību tām - to iedzīvotāju, kuri uzticas komercbankām, īpatsvars būtiski samazinās pēc katras kādas komercbankas aizvēršanas.

21.gadsimtā ievērojamākais uzticības kritums tika piedzīvots 2009.gadā, kad pēc bankas "Parex" sabrukuma uzticību komercbankām zaudējušo iedzīvotāju īpatsvars gada laikā pieauga par 23 procentpunktiem.

Pretēju viedokli aptaujā šogad pauduši 34% aptaujāto. Lielākais to iedzīvotāju īpatsvars, kas uzticas komercbankām, fiksēts 2005. un 2007.gadā, kad šādu iedzīvotāju īpatsvars sasniedza 55% iedzīvotāju.

Vēl 9% iedzīvotāju nespēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu