Īpašumu shēmotājs Šlitke no mājām aukstasinīgi izspiež saimniekus (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Pagājušā nedēļā stāstījām par Arni Kursīti, kurš var palikt bez dzimtai desmitiem gadu piederējuša īpašuma. To viņam cenšas atņemt ātro kredītu miljonāri, izmantojot likumu par kopīpašuma dalīšanu. Šis likums ir kļuvis par ienesīgu biznesu ciniskiem juristiem un uzņēmējiem. Tie par mazu naudu izsolēs nopērk domājamās daļas īpašumos un tad no pārējiem kopīpašniekiem jau pieprasa daudzkārt lielākas summas vai tos no mājām izspiež. Šādā situācijā nonākusi Sūnu ģimene Bieriņos. Viena īpašuma daļu nopircis zināma shēmotāja Normunda Šlitkes pārstāvēts uzņēmums. Tagad viņš prasa ģimenei atpirkt pašu būvēto māju.

Ingrīdas Sūnas ģimene Bieriņos Codes ielā dzīvo jau no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad īpašumu nopirka viņas vectēvs. Toreiz te līdz Mārupītei bija pļavas, ganījās lopi un apkārtnē bija vien dažas mājas. Nu jau vairākas desmitgades Bieriņi ir iecienīts privātmāju rajons.

Ingrīdai Sūnai pieder puse no mājas un zemes.  Te dzīvo gan viņas mamma, gan bērni un mazbērni.   Otru pusi mantoja divi viņas brālēni. Savu mājas pusi Ingrīda uztur kārtībā, ir izremontējusi un pārbūvējusi. Brālēni par savu īpašuma daļu nav rūpējušies, māja ir nolaista un nav apdzīvojama. 

Viens no brālēniem ir aizbraucis no Latvijas un radiem nav sasniedzams. Tāpēc līdz šim nav bijis iespējams māju sadalīt divos atsevišķos īpašumos, jo tur nepieciešama visu īpašnieku piekrišana.  Pazudušais radinieks  arī nemaksāja nodokļus, tāpēc viņa ceturtā daļa mājas nonāca izsolē.  Sākuma cena bija divi tūkstoši eiro. Ģimene vienojusies, ka izsolē piedalīsies otrs brālēns.

Akciju sabiedrība “Mājokļu aģentūra” ceturto daļu no mājas nosolīja par pieciem tūkstošiem eiro. Uzņēmumu neinteresē iegūtais īpašums. Divu gadu laikā firmas pārstāvji neko nav darījuši īpašuma sakopšanai. Darījuma mērķis bija cits.

Uzņēmums summu pamato ar visas mājas vērtību, ieskaitot arī Sūnu ģimenes piebūvēto daļu. Tas nozīmē, ka viņiem vēlreiz jāsamaksā par mājas daļu, ko reiz jau uzbūvēja par savu naudu. 

Patlaban Sūnu ģimenes  problēmas ir tikai sākušās, jo Mājokļu aģentūra ir nopirkusi arī ceturto daļu zemes. Tas nozīmē, ka viņi varēs vēlreiz prasīt naudu, lai izbeigtu zemes kopīpašumu.

Akciju sabiedrība “Mājokļu aģentūra” ir viens no daudzu uzņēmumu shēmas, kurus izveidojis, pārstāvējis vai vadījis advokāts Normunds Šlitke.  Firma reģistrēta viņa advokātu birojā. 

Šlitke nelāgu slavu ir ieguvis kā aktīvākais un cietsirdīgākais to zemes  īpašumu pārstāvis, kas no daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem pieprasa nesamērīgu maksu par piespiedu nomu.  Viņš neslēpj, ka domājamo daļu pirkšana kopīpašumos ir viens no viņa biznesa virzieniem. 

Šlitkesprāt, likums ir viņa pusē.  Sūnu ģimene paši esot vainīgi, ka būvējuši savu māju kopīpašumā un nav laikus īpašumu sadalījuši divos atsevišķos. Tagad viņu māja piederot visiem kopīpašniekiem. 

Mājokļu aģentūra savu mājas daļu septembrī ir pārdevusi. To par 30 tūkstošiem nopirkusi firma CrediNet. Arī šajā firmā darbojas ar Šlitkes pārstāvētajiem uzņēmumiem saistītas personas. 

Pēc Valsts zemes dienesta datiem, Latvijā ir ap ceturtdaļmiljonu savrupmāju. No tām desmit procenti, jeb 27 tūkstoši īpašumu ir sadalīti domājamajās daļās.  

Ingrīdas Sūnas advokāts Rolands Neilands uzskata, ka likumu normas ir jāpilnveido, lai kopīpašuma izbeigšanu padarītu civilizētāku un taisnīgāku, vairāk pasargājot labticīgos īpašniekus. 

Tieslietu ministrijā un Saeimā saka, sūdzību par domājamo daļu shēmošanu nav un tā nav bijusi aktualitāte. Likums līdz šim strādājis labi, tāpēc ar izmaiņām nav jāsteidzas. 

Lai arī nekaunīgā līdzīpašnieka uzrašanās  un rīcība ir bijusi šoks visai  ģimenei, Ingrīda Sūna negrasās nolaist rokas. Viņa ir pārliecināta, ka izdosies panākt taisnību.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu