Kā dzīvot ilgāk un ietaupīt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pēc zinātnieku aplēsēm tie, kas mājās gatavo piecas un vairāk dienas nedēļā, arī dzīvos ilgāk par citiem. Laba ziņa mums, latviešiem, jo vietēja mēroga aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā 90 % Latvijas iedzīvotāju gatavo maltītes mājās. Bet tu zini, kā to darīt efektīvi?

Svarīgi regulēt temperatūru un neaizmirst par vāku

Ja izmantot elektrisko plīti un cepeškrāsni, samazini šo ierīču elektrības patēriņu, regulējot temperatūras intensitāti ēdiena gatavošanas laikā. Piemēram, vārot zupu vai kartupeļus, sākumā vari iestatīt maksimālo temperatūru, bet, tiklīdz ūdens sāk vārīties un esi katlā iebēris nepieciešamos produktus, intensitāti samazini līdz tādai, kas uztur vārīšanās temperatūru.

Lūk, ko, veicot testus, noskaidrojuši Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti. “Veicām vairākus mērījumus, gatavojot uz indukcijas plīts virsmas. Vienā variantā litru ūdens istabas temperatūrā vārījām pusstundu, iestatot zemāku temperatūru un uzliekot katlam vāku. Otrā - augstākā temperatūrā un bez vāka. Vārot ūdeni maksimālā temperatūrā katlā bez vāka, elektroenerģijas patēriņš bija gandrīz trīs reizes lielāks, nekā pirmajā variantā, turklāt notika ļoti strauja iztvaikošana - katlā bija atlikuši tikai 250 mililitri šķidruma,” stāsta energoefektivitātes speciāliste Rūta Liepniece. Tāpat ieteicams vārīt tikai tik daudz ūdens, cik patiešām nepieciešams, nevis pilnu katlu. Ja lietosi vāku, tvaiks paliks katlā un produkti tiks pienācīgi izvārīti.

Ēdiena tvaicēšana ir vēl viens veids, kā samazināt elektrības patēriņu, jo nav nepieciešams liels ūdens daudzums un arī gatavošanas temperatūra ir zemāka. Turklāt šādā veidā pagatavoti produkti pat pēc apstrādes nav zaudējuši krāsu un vitamīnus. Te vari izmantot gan elektrisko tvaika katlu, gan metāla ieliktni tvaicēšanai, arī speciālus sietus.

Visbeidzot, ja maltīti gatavo elektriskajā cepeškrāsnī, der atcerēties dažus vienkāršus, bet visnotaļ efektīvus paņēmienus. Gatavošanas laikā pēc iespējas retāk atver cepeškrāsns durvis, lai nekristu krāsns iekšējā temperatūra. Savukārt, ja top ēdiens, kura pagatavošanai nepieciešams daudz laika, piemēram, cepetis, cepeškrāsni ieteicams izslēgt 10 - 15 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām - karstums saglabāsies un cepetis turpinās gatavoties, arī cepeškrāsnij papildus nekarstot.

Tīrība un efektivitāte iet roku rokā

Runājot par efektīvu ēdiena gatavošanu, nevar nepieminēt tvaika nosūcēju, ar kā palīdzību telpu var ātri atbrīvot no aromātiem un iztvaikojumiem, kas rodas ēdiena gatavošanas laikā. R. Liepniece norāda - kamēr darbojas tvaika nosūcējs, ieteicams nedaudz pavērt vaļā logu, lai nodrošinātu gaisa papildus pieplūdi telpā. Tas ir īpaši svarīgi, ja tev ir recirkulācijas tipa nosūcējs ar ogles filtru, kas attīrīto gaisu ievada atpakaļ telpā.

Ja tavam tvaika nosūcējam ir vairāki darbības režīmi, to ir vērts izmantot! Maksimālo jaudu iestati tikai gadījumos, kad, gatavojot ēdienu, notiek intensīva tvaika, tauku un aromāta izdalīšanās. Savukārt, vārot dārzeņus, pietiks ar vidējo vai pat minimālo režīmu. Ne mazāk svarīgi ir sekot līdzi tvaika nosūcēju filtru tīrībai. Ja filtri ir stipri aizsērējuši un netīri, palielinās ierīces elektrības patēriņš, turklāt recirkulācijas nosūcēja gadījumā pasliktinās gaisa attīrīšanas kvalitāte.

Tas, cik bieži nākas mainīt ogļu filtrus vai mazgāt metāliskos tauku uztveres filtrus (nosūcējiem, kas savienoti ar ventilāciju), atkarīgs gan no iekārtas izmantošanas biežuma, gan ēdienu pagatavošanas veida. Vidēji ir pieņemts, ka ogļu filtrus būtu jāmaina reizi 3 - 6 mēnešos, savukārt metāla filtrus vēlams mazgāt reizi 2 - 3 mēnešos. Metāla filtrus droši vari mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā 70 grādu temperatūrā.

Der zināt!

Kopš šā gada 1. janvāra spēkā stājās jauni ugunsdrošības noteikumi attiecībā uz tvaika nosūcēju ierīkošanu - ja ēdiena gatavošanai izmantojat gāzes plīti, tvaika nosūcēju drošības apsvērumu dēļ vairs nedrīkst pievienot kopējai ventilācijas šahtai. Ja šis jautājums ir aktuāls, vairāk informācijas lasi portāla elektrum.lv rakstā: „Kā izpildīt jaunos ugunsdrošības noteikumus?”

Savukārt no 2020. gada 1. janvāra stāsies spēkā vēl jauni drošības noteikumi - visos mājokļos būs jābūt uzstādītiem autonomajiem ugunsgrēka jeb dūmu detektoriem. Dūmu detektorus vari iegādāties elektropreču, saimniecības preču, specializētajos ugunsdrošības aprīkojuma veikalos, kā arī internetā. Ienāc elektrumveikals.lv.

Vēl citus vērtīgus padomus smelies, apmeklējot vietni EsmuEfektivs.lv 

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu