Iespējams garšīgākais ikdienas rituāls: kas īsti ir zviedru “Fika” un kā to baudīt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Viena no zviedru lolotākajām un iecienītākajām tradīcijām ir netulkojams jēdziens Fika, kas pēc būtības apvieno sevī visnotaļ patīkamu rituālu – spēju ikdienas darbu dunā atrast laiku sev un ļauties mirklim, turklāt darot to kopā ar aromātiskas kafijas krūzi un smalkmaizīti rokā. Par to, kā sekot Zviedru piemēram, darbadienas vidū atrodot laiku sev, turklāt vairojot savu produktivitāti lasiet šajā rakstā.

Tradīcija, ko neievērot vienkārši nedrīkst

Fika ierasti tiek baudīta pēcpusdienā un tās absolūts noteikums ir tikai viens – uz mirkli nolikt malā visus darbus, nepētīt, kas notiek sociālajos tīklos, bet vienkārši ļauties mirklim vienatnē vai kopā ar kolēģiem, ģimenes locekļiem vai draugiem. Fika pauzi zviedri tradicionāli iecienījuši baudīt ar tasi aromātiskas kafijas un kādu konditorejas izstrādājumu – vai tā būtu kanēļmaizīte, šokolādes cepums, vai gabaliņš kūkas. Starp citu, zviedri gada drēgnajos mēnešos Fiku iecienījuši baudīt ar īpašu kūciņu, kas tiek dēvēta par Semla. Tā patiesībā ir kas ļoti līdzīgs mūsu pašu iemīļotajai Vecrīgai, kura paslēpusies zem nelielas mīklas cepurītes un dāsni pārkaisīta ar putukrējumu.

Fika kā dzīvesstila koncepts zviedru kultūrā iesakņojies jau gadu simtiem un to piekopj katrs zviedrs, turklāt, kā darba dienās tā brīvdienās. Starp citu, Zviedrijā darba vietas pat organizē īpašas fika pauzes darbiniekiem, kur pieņemts, ka kolēģi reizi dienā satiekas virtuvē vai citā atpūtas zonā un bauda kafiju kopā ar našķiem, sarunājoties par gan ikdienišķām tēmām, gan aktuālo darbā. Paši zviedri tic, ka šāda veida pauze darba dienas vidū ne tikai vairo produktivitāti, bet arī pasargā no izdegšanas. Savukārt brīvdienās fika mēdz būt ilgāka un ieilgt pat vairāku stundu nesteidzīgā atpūtā un sarunās.

Slepens atslēgas vārds, ko sapratīs savējie

Pats termins fika ir radies no vārda kaffi, kas tulkojot no zviedru valodas nozīmē – kafija. Vārds gluži vienkārši radies samainot ārda kaffi burtus vietām, iegūstot jaunu vārdu – fika. Nostāsti vēsta, ka vārds fika vēsturiski ticis izmantots kā slepens “atslēgas vārds” jau 19. gadsimtā Zviedrijā, kad Zviedrijas karalis vēlējies kafiju aizliegt, taču zviedri šī dzēriena baudīšanu iemīļojuši tik ļoti, ka izdomājuši tam īpašu terminu, lai varētu citiem nezinot baudīt kafijas rituālu.

Un ne par velti, arī mūsdienās zviedri ir atzīti par vieniem no lielākajiem kafijas mīļiem pasaulē. Zviedrija ieņem vienu no pirmajām vietām pasaulē pēc patērētās kafijas daudzuma. Gada laikā katrs zviedrs izlieto vidēji 8,5 kg kafijas pupiņu, kas ir divas reizes vairāk, kā vidējais iedzīvotājs Latvijā.

Baudi īstu zviedru Fika pauzi

Katram kafijas mīļotājam noteikti jādodas uz fika dzimteni Zviediju, lai baudītu šīs gardā ikdienas rituāla būtību tā dzimtenē. Starp citu, šo rituālu var baudīt kā ar darba kolēģiem, tā ar draugiem, vai pat vienatnē, jo fika ir par mirkļa baudīšanu un spēju ikdienā pakāpties soli atpakaļ, lai novērtētu mirkļa burvību.

Dodoties uz Zviedriju visiem kafijas mīļiem noteikti jāapmeklē kāda no daudzajām, omulīgajām zviedru kafijas vietiņām, kas piedāvā ne vien lielisku kafiju, bet arī pārsteigs ar svaigi ceptām smalkmaizītēm. Kā izvēlēties īsto? Tur daudz jāprāto nav, vienkārši vadieties pēc ielās esošā svaigi ceptu smalkmaizīšu aromāta un baudiet Fiku zviedru gaumē.

Ērtākais ceļš kā nokļūt Zviedrijā – DFDS prāmis

Vien četru stundu braucienā no Rīgas – Klaipēdā katru dienu atiet prāmju pārvadātāja DFDS prāmis, kas īstas kafijas mīļus aizvedīs uz Kārlshamnu jeb Karaļa ostas pilsētu Zviedrijā. Šis ir ātrākais un arī ērtākais veids, kā ceļotāji var nokļūt Zviedrijas dienvidos, turklāt to iespējams darīt ar savu auto, paņemot līdzi visu, kas nepieciešams lieliskām brīvdienām.

Prāmis kursē ik dienas 21:00 no Klaipēdas ostas un Karlshamnā ierodas nākamajā rītā 8:00. Kamēr prāmis kuģo pa Baltijas jūru, ceļotāji aicināti atpūsties, ieturēt vakariņas kādā no restorāniem uz klāja, izgulēties, lai jau nākamajā rītā ieturētu brokastis un dotos piedzīvojumos Zviedrijas dienvidos. Ceļojot ar DFDS, ceļotājiem pat nav jāgaida, līdz tie nokļūs Zviedrijā, lai izbaudītu Fika, jo jau uz prāmja ir iespēja baudīt gardo un kvalitatīvo Lietuviešu “Vero Coffee” kafiju un smalkmaizīti, vērojot jūras viļņus.

Zviedrijas pilsētiņa Karlshamna pārsteigs ar omulīgajām kafejnīcām, kur baudīt fika pauzi. Teiksim pilsētas centrā esošajā Sjölands Konditori gardēžus gaidīs svaigas kanēļmaizītes, citronu krēma kūka un arī tradicionālās zviedru Semla kūciņas. Tāpat, esot Karlshamnā, vērts iegriezties arī Marmors Bakeri, kas ir tradicionāla zviedru konditoreja, kas mājvietu atradusi 1870. gadā celtā koka ēkā. Saimnieki šajā vēstures pērlē ierīkojuši kā omulīgu kafejnīcu, tā mākslas galeriju un arī viesnīcu, kur izmitināt sagurušos ceļotājus.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu