TSI Studentes aicina pievienoties IKT jomai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicātes foto

Esat daiļā dzimuma pārstāve un apsverat karjeru informācijas un komunikācijas tehnoloģijās (IKT)? Par godu starptautiskajai dienai “Meitenes IKT nozarē” piedāvājam ieklausīties piecu meiteņu un sieviešu viedokļos. Viņas jau ir izdarījušas savu izvēli par labu IKT, un dalās pieredzē un iedvesmā.

25. aprīlī tiek atzīmēta starptautiskā diena “Meitenes IKT nozarē” (Girls in ICT Day). Kaut gan meitenes un sievietes šajā jomā joprojām paliek mazākumā, tomēr veiksmīgo sieviešu karjeru arī netrūkst. Un šī diena, kas tiek svinēta katra gada aprīļa ceturtajā ceturtdienā, bija dibināta, lai aicinātu jaunas meitenes un sievietes pievienoties IKT, bet organizācijas un uzņēmumus - atbalstīt šo procesu. Transporta un sakaru institūta (TSI) pasniedzēju, studentu un partneru vidū ir daudz sieviešu, kuras aizrautīgi studē IKT, strādā šajā nozarē un arī atbalsta citus. Tām meitenēm, kuras tikai apsver iespēju pievienoties IKT jomai, ir svarīgi redzēt citu sieviešu pozitīvus piemērus. Šajā rakstā mēs apkopojām piecu sieviešu stāstus par to, kā viņas jūtas IKT jomā, ko par to domā, un ko ieteiktu savām topošajām kolēģēm.

Kā meitenes un sievietes nonāk IKT jomā?

Sieviešu ceļš uz IKT, protams, mēdz būt dažāds. Ir meitenes, kuras jau kopš pašas bērnības ir ieinteresētas ar šo jomu, jo viņas ņem piemēru no tuvākajiem radiniekiem. “Mani galvenokārt iedvesmoja ģimenes locekļu stāsti par viņu darbu IKT nozarē, ieskaitot vecmāmiņu, kura strādāja ar pirmajiem datoriem,” stāsta Zlata Litvjakova, TSI bakalaura programmas Datorzinātnes 3. kursa studente. Kad pienāca laiks izvēlēties nākotnes profesiju, viņas lēmumu ietekmēja arī labas algas perspektīva.

Arī Arinas Čiževskas, kurā studē TSI bakalaura programmas Datorzinātnes 2. kursā, ģimenē visi, arī mamma un vecmamma, strādā telekomunikācijas jomā: “Kopš biju maziņa, redzēju, kā darbojas datori un citas elektriskās iekārtas, man tas bija interesanti. Vēl studēt IT mani iedvesmoja pirmais programmēšanas skolotājs, kurš parādīja, ka programmēšana var būt jautra un interesanta, turklāt tā ir ļoti spēcīga lieta - tu vari izveidot jebko, ko vēlies”.

Sievietes, kas jau strādā šajā jomā, ne vienmēr no paša sākuma bija to plānojušās. “Uzsāku darba gaitas finanšu nozarē, strādājot ar banku operacionālo procesu uzlabošanu. Regulāri meklēju jaunus tehniskus risinājumus, rakstīju prasības sistēmu uzlabošanai, testēju jaunu programmatūru un attīstīju procesu robotizāciju. Sākumā sadarbojos ar Accenture Baltics klienta lomā un vēlāk izvēlējos paplašināt savu pieredzi, pievienojoties viņu komandai”, dalās Accenture Baltic Projektu vadības ofisa vadītāja Baltijā Karīna Kazmina, kas jau šajā uzņēmumā bija izmēģinājusi dažādās lomas un amatus.

Foto: Publicātes foto

Karīna Kazmina, Accenture Baltic projektu vadības ofisa vadītāja Baltijā

Tomēr tieksme pēc eksakto zinātņu apguves bieži vien paradās topošajām IKT speciālistēm gana agri. Stāsta Ksenija Osadčuka, programmētāja Clarity Labs uzņēmumā: “Mani vienmēr interesēja darbs, kur pārsvarā strādā vīrieši – automehāniķis, kuģu vadītājs, elektronikas inženieris. Skolas laikā vislielākos panākumus guvu matemātikā, informātikā, fizikā, tādējādi, noteikti zināju, ka turpmākās mācības un darbs būs saistīts ar eksaktām zinātnēm. Mācījos par informācijas tehnoloģiju speciālistu, un prakses laikā arī saņēmu savu pirmo darba vietu. Ieguvu bakalaura un maģistra grādu IT jomā un no tā brīža strādāju par lietojumprogrammu izstrādātāju un programmētāju”.

Kādas tev ir intereses un vērtības?

Uzsākot studijas un darbu IKT nozarē, sievietes atklāj, kādas vēl vērtības tajā ir paslēptas. Tā, Arina Čiževska atklāja, ka pats interesantākais šai jomā ir cilvēki un viņu idejas. Atskatoties uz savu ievērojamu pieredzi, Karīna Kazmina stāsta: “IT joma ir novatoriska. Nozarē ir iespēja pirmajiem notestēt un attīstīt jaunas tehnoloģijas, kuras var palīdzēt virzīt progresu citās nozarēs. Tas ir ļoti motivējoši iesaistīties projektos, kuros rezultāts ietekmē plašu mērķa auditoriju, vienlaikus zinot, ka arī es esmu pielikusi savu roku lielā mērķa sasniegšanā, neatkarīgi no tā, vai tā ir jauna elektroniska zobu birste, mobilā ārstēšanas pieredzes uzlabošanas lietotne vai iespaidīga briesmoņa dizaina veidošana populārajai Netflix filmai”.

IKT joma ir plaša, un jau studiju laikā katrai no meitenēm ir iespēja pētīt to, kas visvairāk aizrauj. “Es izvēlējos studēt robotiku, jo man patīk matemātika un fizika, un patīk būt radošai, kas, manuprāt, ir viena no svarīgākajām lietām šajā specialitātē,” saka Darja Prihodko, TSI bakalaura programmas Robotika 1. kursa studente, “Daži cilvēki domā, ka meitenēm nepatīk tehniskas lietas, bet tas ir mīts . Mani mīļākie priekšmeti šobrīd ir programmēšana un fizika”.

Arinas mīļākais studiju priekšmets ir datorsistēmu uzbūve, un īpaši mīļākais temats ir datoru arhitektūra: “Tur mēs pētām visu to burvību, kas notiek datorā. Tas burtiski ir mans bērnības sapnis!”. Savukārt, Zlata vēlas padziļināti apgūt datortīklu protokolus un to svarīgo lomu datu pārraidē, tāpēc viņas mīļākais priekšmets ir datortīkli.

Vajadzīgas īpašas spējās?

Pajautājām meitenēm, kādām īpašībām, viņuprāt, jāpiemīt cilvēkam, lai veiksmīgi veidotu karjeru IKT jomā. “Ir nepieciešama zinātkāre, jāiemācās organizēt laiku, protams, jāprot strādāt komandā un kopt nepārtrauktās mācīšanās domāšanu,” uzskata Zlata Litvjakova. Citu priekšnosacījumu starpā mūsu sarunu biedrenes nosauca komunikabilitāti un cītīgumu. Atzīmēsim, ka šo īpašību starpā nav nevienas, kura piemīt tikai vīriešiem vai tikai sievietēm.

Karīna Kazmina atzīmē, ka šajā jomā var būt noderīgas ļoti dažādas lietas: “Ja jaunietim vai jaunietei ir patiesa interese, kā darbojas, piemēram, mākslīgais intelekts, neredzu iemeslus, kāpēc cilvēks varētu būt neveiksmīgs šajā nozarē. IT pasaule ir plaša – programmēšana, testēšana, biznesa prasību analīze, projektu vadība utt. Nozarē var būt veiksmīgs cilvēks gan ar analītisko domāšanu, gan ar stiprām komunikācijas prasmēm, kas apvienojumā ar IT iemaņām sniedz pievienoto vērtību”.

Tomēr daļa sabiedrības joprojām uzskata, ka IKT joma nav piemērota meitenēm, jo tā ir pārāk sarežģīta. “Jau no bērnības vecāki mums stāsta par “vīriešu” un “sieviešu” profesijām. Visticamāk, meitenēm ir šaubas par to, ka viņām sanāks sasniegt tādas pašas virsotnes IT jomā, kā vīriešiem, jo tur ir nepieciešama strukturētāka loģika un matemātiska domāšana. Tomēr es domāju, ka tas ir mīts, jo, ja ir vēlme sasniegt rezultātu, jebkurā jomā, tas ir atkarīgs tikai no paša cilvēka,” dalās savās pārdomās Ksenija Osadčuka.

Foto: Publicātes foto

Ksenija Osadčuka, Clarity Labs programmētāja

Accenture Baltics pārstāve Karīna Kazmina papildina kolēģi: “IT pasaule ir atvērta ikvienam, kam tā liekas saistoša un interesanta. Meitenes ir aicinātas nepadoties stereotipam un neizslēgt IT no potenciālā profesiju loka. Mūsdienās ir ļoti daudz informācijas avotu un palīglīdzekļu, kas atvieglo mācību procesu, tāpēc arī grūtību IT tēmu apgūšanā ir mazāk”.

TSI studentes arī uzskata, ka sieviešu un IKT nesaderība ir mīts, un nosauc savas varones šajā jomā, kas viņas iedvesmo. Darja apbrīno Hēdiju Lamāru, kas bija Holivudas zvaigzne, bet paralēli - izgudrotāja, kas pirmā izstrādāja tehnoloģiju, kas beigās kļuva par pamatu mūsdienu WiFi, kā arī GPS un Bluetooth sakaru sistēmām. Zlatas varone IKT jomā ir inženiere un matemātiķe Radia Perlmane. Viņas izgudrotais algoritms, kas ir Spanning Tree protokola pamatā, atrisināja sarežģītu informācijas maršrutēšanas problēmu un izpelnījās viņai pavārdu "Interneta māte".

Kāpēc meitenēm ir vērts ienākt IKT jomā?

“Es ieteiktu IT studijas arī citām meitenēm, jo viņām tas varētu patiešām patikt un kļūt par mīļāko darbu uz visu mūžu,” novēl Arina Čiževska, “Mēģiniet savus spēkus un lai izdodas!”. Darja Prihodko pasvītro, ka IKT joma ir ļoti radoša. Zlata Litvjakova atgādina, ka tā ir tik plaša, ka katra meitene atradīs sev darbu, kas piestāvēs tieši viņai.

Karīna Kazmina savu pieredzi apkopo šādi: “Meitenes, tas ir aizraujoši! Darbs IT jomā ļāva man pilnveidot savas prasmes, realizēt savus personīgos mērķus, kļūt finansiāli neatkarīgai un uzturēt veselīgu darba un privātās dzīves līdzsvaru”.

Ksenija Osadčuka ar īstās programmētājas sistemātisko pieeju un arī sieviešu šarmu min trīs iemeslus, kāpēc meitenēm ir vērts pievērst uzmanību šādai karjerai: “Vispirms, izvēlējoties IKT jomu, meitenes lauž stereotipus par to, ka tā ir tikai vīriešu joma. Otrkārt, visiem ir zināms, ka IT ir mūsu nākotne – aizvien vairāk procesu pakāpeniski tiek automatizēti, rezultātā dažas profesijas tiek aizstātas ar robotiem vai ar kādu automatizētu procesu. Bet noteikti visu laiku būs nepieciešami cilvēki, kuri programmēs, adaptēs vai uzlabos kādu no jaunajiem vai esošajiem procesiem. Treškārt, darbs IKT nozarē dod neatkarību, iespēja gūt augstu atalgojumu un būt īstai meitenei – tērēt savām vajadzībām un lutināt sevi”.

TSI komanda sveic visas topošās un esošās kolēģes šajā starptautiskajā dienā “Meitenes IKT nozarē”! #GirlsICT

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu