Prezidents uzslavē robežsargu devumu Latvijas drošībā un neatkarībā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas vēsture atgādina, ka robežsargi, godprātīgi pildot savus dienesta pienākumus, ir bijuši gatavi ziedot par to arī savas dzīvības, uzrunājot klātesošos Valsts robežsardzes simtgades parādē Rēzeknē, pie Latgales atbrīvošanas pieminekļa "Vienoti Latvijai!", sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts pirmā amatpersona aicināja godināt un atcerēties Masļenku robežsargus, kuri palika savos posteņos un aizsargāja Latvijas robežu ar ieročiem rokās pret padomju okupantiem.

"Ja kāds saka, ka toreiz Latvija tika atdota bez neviena šāviena, tad atgādināsim viņam mūsu robežsargus Masļenkos, kuri cīnījās par Latviju pret pārspēku. Mūsu tautas pretošanās okupācijas režīmam sākās uz valsts robežas, robežsargiem izpildot savus dienesta pienākumus un doto zvērestu," sacīja Levits.

Kā ziņots, Padomju Savienības specvienību kaujinieki 1940.gada 15.jūnija rītā uzbruka 3.Abrenes bataljona 1.rotas trim sardzēm, tajā skaitā Masļenku sardzei, nogalinot trīs robežsargus un divas civilpersonas, bet 10 robežsargus un 27 civilpersonas aizvedot gūstā uz Krieviju.

Levits norādīja, ka pašiem sava robežsardze ir simbolisks valsts pastāvēšanas apstiprinājums. Tas nozīmē, ka valstij ir starptautiski atzītas robežas, "kas jāsargā, un sava zeme, par kuras neaizskaramību un drošību robežsargi allaž ir modri priekšposteņos".

Tāpat prezidents sacīja, ka Latvijas armijas virspavēlnieka Jāņa Baloža 1919.gada 7.novembra pavēle formēt pirmās robežsargu vienības bija vēl viens pierādījums tautas negrozāmajai valstsgribai un pārliecībai par spēju izcīnīt savu neatkarīgu valsti Brīvības cīņās.

"Robežsardzes vienību formēšana bija skaidrs un nepārprotams Latvijas valdības vēstījums - neatkarīga Latvija ar savām robežām būs pasaules kartē, un būs nepieciešamība mūsu robežas aizsargāt," sacīja Levits.

Valsts pirmā amatpersona sacīja, ka robežsardzes atjaunošana 1991.gada novembrī apstiprināja valsts neatkarības atgūšanu "de facto" un Latvijas atgriešanos pasaules kartē.

"Mūsu robežsargi pārņēma Latvijas robežu apsardzību, un tas vairāk nekā jebkas cits pārliecināja - pēc garajiem okupācijas gadiem mums atkal ir savas robežas un sava zeme, kuru kā pirmie sargā mūsu robežsargi," teica Levits.

Prezidents pateicās tiem, kuri toreiz bija iesaistīti robežsardzes atjaunošanā un tās darbības nodrošināšanā. "Tie toreiz drosmīgi un garā stipri par mūsu taisnību pirmie devās uz Latvijas robežām, lai parādītu, ka šeit sākas mūsu valsts," sacīja Levits.

Prezidents uzsvēra, ka pēc neatkarības atjaunošanas robežsardzes dienests ir strauji attīstījies, ir pilnveidots tehniskais aprīkojums, mobilitāte un apmācību sistēma. Ir izbūvēta valsts robežas infrastruktūra, un augusi robežsargu profesionalitāte.

"Nemainīga cauri gadu desmitiem ir palikusi vienmēr augstā robežsargu pienākuma apziņa un gatavība aizsargāt valsts robežas un Latvijas valsti. Šodien, svinot robežsardzes simtgadi, mēs, kā vienmēr, esam lepni par mūsu robežsargiem," sacīja Valsts prezidents.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu