SM: "Rail Baltica" projekta īstenošana ir valdības prioritāte (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka / LETA

"Rail Baltica" projekts Latvijā ir valdības prioritāšu sarakstā un tiek veikti visi pasākumi, lai to īstenotu paredzētajos termiņos, portālu TVNET informē Satiksmes ministrija.

Šobrīd Latvijā notiek "Rail Baltica" trases projektēšana un sākta būvniecības fāze. Iedzīvotājiem redzami būvniecības darbi Rīgas centrā tiks uzsākti 2020. gada otrajā pusē, lidostā - 2021. gadā.

"Projekta īstenošana ir ne tikai Latvijas valdības, bet arī viena no Eiropas Savienības transporta politikas prioritātēm," saka satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

"Viens no galvenajiem Satiksmes ministrijas uzdevumiem ir koordinēt un uzraudzīt "Rail Baltica" projekta Latvijas aktivitātes, veicinot visu iesaistīto pušu ciešu sadarbību, kā arī sekmēt turpmākai projekta virzībai nepieciešamo dokumentu sagatavošanu."

Ministru kabinets 26. novembra sēdē izskatīja informatīvo ziņojumu "Par "Rail Baltica" pirmā Finansēšanas līguma (CEF1) grozījumu parakstīšanu ar Inovācijas un tīklu izpildaģentūru (INEA)", līdz ar šo lēmumu Latvijas puse ir veikusi visus nepieciešamos priekšdarbus, lai turpinātu trases projektēšanu visā Latvijas teritorijā.

Šobrīd notiek "Rail Baltica" trases projektēšana 130 km (no 265 km) garumā Latvijas centrālajā daļā, ieskaitot starptautiskās pasažieru stacijas - Rīgas Centrālā stacija un starptautiskās lidostas Rīga dzelzceļa staciju RIX. Ir noslēgti trīs projektēšanas un viens projektēšanas un būvniecības darbu līgums. Finansēšanas līguma grozījumi dod iespēju uzsākt projektēšanu pārējai trasei - 135 km garumā līdz Igaunijas un Lietuvas robežām.

Starpvalstu darba grupa, kurā ir visu Baltijas valstu Satiksmes ministriju pārstāvji, aktīvi strādā, lai nodrošinātu Eiropas normatīvajiem aktiem atbilstošu infrastruktūras modeli, un sagatavotu pieteikumus nākamajiem Eiropas infrastruktūras savienošanas finansēšanas instrumenta (CEF) uzsaukumiem šī gada nogalē un 2020. gada pirmajā ceturksnī.

Jāatzīmē, ka "Rail Baltica" ir lielākais infrastruktūras projekts Baltijas reģionā pēdējo 50 gadu laikā ar pārvaldību, kurā ir konkrēti sadalītas atbildības. Projektu īsteno visu trīs Baltijas valstu par transporta nozari atbildīgās ministrijas, kas 2014. gadā nodibināja kopuzņēmumu AS "RB Rail".

Tas pilda "Rail Baltica" projekta koordinatora funkcijas un īsteno projekta pārrobežu aktivitātes. Ar 2016. gadu, atbilstoši globālajai projekta ieviešanas struktūrai un deleģēšanas līgumam, projekta "Rail Baltica" pirmās kārtas aktivitāšu ieviesējs Latvijā ir Eiropas dzelzceļa līnijas. 2018. gadā Eiropas Komisija parakstīja lēmumu par Ziemeļjūras -Baltijas TEN-T koridora pārrobežu projekta "Rail Baltica" ieviešanu, līdz ar to nostiprinot Eiropas Komisijas un visu Eiropas Savienības dalībvalstu apņemšanos īstenot projektu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu