Lietuvas valdības komisija atļauj dzelzceļa elektrifikācijas līguma parakstīšanu ar Spānijas "Elecnor"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP / Scanpix

Lietuvas valdības komisija stratēģisko darījumu izvērtēšanai atļāvusi valsts dzelzceļa kompānijai "Lietuvos geležinkeliai" ar Spānijas kompāniju "Elecnor" parakstīt 363 miljonu eiro vērto līgumu par trīs dzelzceļa posmu elektrifikāciju. 

Lietuvas premjerministra Sauļus Skverneļa prees pārstāvis Toms Beržinsks ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka komisija ir apstiprinājusi līgumu ar nosacījumu, ka tiek ņemtas vērā komisijas paustās rekomendācijas. Detalizētāk par rekomendācijām viņš nekomentēja. 

Komisija darījumus izvērtē no nacionālās drošības interešu viedokļa. 

Pagājušajā mēnesī Spānijas infrastruktūras būvniecības gripas "Elecnor" un kompānijas "Abengoa" inženierijas meitasuzņēmuma "Instalaciones Inabensa" konsorcijs tika atzīts par konkursa uzvarētāju. 

Lietuvas satiksmes ministrs Jaroslavs Narkevičs ierosināja auditu par šo iepirkuma konkursu un ceturtdien prezentēja sākotnējos secinājumus. Galīgo lēmumu par konkursa rezultātiem ministrs plānojot pieņemt nākamnedēļ. 

Ministrs ir paudis, ka iepirkums noticis neefektīvi, bet jauns iepirkums, viņaprāt, nozīmētu, ka Lietuva zaudēs 200 miljonu eiro finansējumu no Eiropas Savienības. 

"Lietuvos geležinkelia" un "Elecnor" vadītā konsorcija 363 miljonus eiro vērtajam līgumam ir nepieciešams ministra kā dzelzceļa kompānijas akcionāra pārstāvja apstiprinājums.  

Elektrifikācijas projektā paredzēti trīs posmi: Viļņas dzelzceļa mezgls, dzelzceļa līnija Kaišadore-Klaipēda un Radvilišķi-Klaipēda. 

Pašlaik Lietuvā elektrificēti tikai 9% no visa dzelzceļa tīkla, kas ir zemākais rādītājs Eiropas Savienībā, kur vidēji elektrificēti 52,7% dzelzceļa tīkla.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu