Tērauda: ES klimata neitralitātes mērķu sasniegšanā būtiska loma ir daudzgadu budžetam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
13.Saeimas deputāte Vita Anda Tērauda nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 13.Saeimas pirmās sēdes laikā.
13.Saeimas deputāte Vita Anda Tērauda nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 13.Saeimas pirmās sēdes laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Lemjot par jautājumiem, kas saistīti ar klimata neitralitātes sasniegšanu, ir svarīgi ne tikai uzstādīt mērķus, bet arī nodrošināt atbilstošus instrumentus Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetā šo mērķus sasniegšanā, norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP).

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, komisijā pārrunājot 12. un 13.decembra Eiropadomes sanāksmes darba kārtības jautājumus, komisijas vadītāja norādīja, ka Latvija atbalsta ES mērķi līdz 2050.gadam kļūt par vienu no pirmajiem reģioniem, kas sasniedz klimata neitralitāti un ievērojami paplašina rīcību klimata pārmaiņu radīto negatīvo procesu ierobežošanā. Neskatoties uz to, ka īstenot kopīgos klimata mērķus būs liels izaicinājums, kam būs jāparedz pietiekamus finanšu līdzekļus jaunajā daudzgadu budžetā, ES sniegs neatsveramu ieguldījumu globālo klimata pārmaiņu mazināšanā, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja.

Saistībā ar ES iniciatīvu laika posmā no 2020.gada līdz 2022.gadam īstenot "Konferenci par Eiropas nākotni", kas paredz plašu sabiedrības un institūciju iesaisti diskusijās par aktuālajiem ES jautājumiem, komisijas deputāti aicināja Ārlietu ministriju (ĀM) nacionālajā pozīcijā uzsvērt, ka šajā procesā būtu nepieciešams nodrošināt lielāku dalībvalstu nacionālo parlamentu lomu un iesaisti.

Tāpat komisija apstiprināja Latvijas nostāju ES 27 dalībvalstu (50.panta) formāta sanāksmē. Deputāti piekrita ĀM paustajam, ka Latvija vēlas sakārtotu Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. Tas nodrošinās tiesisko noteiktību un visaugstāko pilsoņu tiesību aizsardzības līmeni. Latvijas interesēs ir saglabāt maksimāli ciešas ES un Apvienotās Karalistes attiecības, teikts ĀM ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu