Vēsturisks ciems Vācijā, kurā īres cena nav mainījusies 500 gadus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Laikā, kad nekustamo īpašumu cenas aug un īres maksa piedzīvo strauju augšupeju, būtu grūti iztēloties kādu vietu, kur maksa par mājvietu ir teju niecīga. Tomēr brīnumi notiek - Vācija ir kāds vēsturisks ciematiņš, kur īres cena ir tāda pati kā pirms 500 gadiem. 

Lēto īres dzīvokļu ciemats ar nosaukumu Fugereja atrodas pilsētā Augsburgā, netālu no lielpilsētas Minhenes. Šī nelielā pilsētiņa izceļas ar 142 sinepju krāsas namiņiem, kas celti 1516. gadā. Tolaik šīs ēkas tika būvētas pēc Fugeru ģimenes, precīzāk, uzņēmēja Jēkaba Fugera jaunākā, pasūtījuma.

Foto: Wikimedia Commons

Šis uzņēmējs visā Augsburgā bija pazīstams ar tā bagātību, kā arī visi zināja faktu, ka Fugers ir arī dziļi reliģiozs un labsirdīgs cilvēks. Redzot, cik trūcīgos apstākļos dzīvo daži pilsētnieki, Fugers nolēma palīdzēt nabagajiem un sniegt viņiem jumtu virs galvas, kā rezultātā tapa Fugerejas ciematiņš - viens no senākajiem sociālo namu kompleksiem pasaulē.

Foto: Wikimedia Commons

Mūsdienās visas ēkas ir saglabātas to sākotnējā izskatā, saprotams, ar dažiem uzlabojumiem, piemēram, elektrības un kanalizācijas ievilkšanu. Taču līdz ar ēku vizuālo izskatu šeit ir saglabāti arī pirmie nosacījumi attiecībā uz īres maksu. Tolaik Fugeru dzimtas pārstāvji savu māju īrniekiem prasīja trīs lūgšanas dienā un vienu Reinas zelta guldeni mēnesī, kas mūsdienu valūtā ir vien 88 centi. Pēc 500 gadiem šī īres maksa nav mainījusies. Starp citu - šajā ciematiņā ir dzīvojis arī ģeniālā komponista Volfganga Amadeja Mocarta vectēvs Francis Mocarts no 1681. līdz 1694. gadam. 

Dzīvoklis vēsturiskajā namiņā
Dzīvoklis vēsturiskajā namiņā Foto: Wikimedia Commons

Mūsdienās Fugerejā drīkst ievākties tikai tādi cilvēki, kas atbilst trīs Fugera noteiktajiem nosacījumiem - iedzīvotājiem ir jābūt katoļiem, Augsburgas patriotiem ar labu reputāciju. Fugerejas iedzīvotājiem ir jālūdzas trīs reizes dienā, bet vakaros jāliekas pie miera līdz ar pilsētas zvanu. Tūristi un pilsētas viesi drīkst apmeklēt ciematiņu dienas laikā, un šī apskate izmaksās 6,50 eiro - iekasētā nauda tiek novirzīta ēku uzturēšanai un pilsētiņas labiekārtošanai.  

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu