SVF samazina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes tuvākajiem gadiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA-AFI

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) savās jaunākajās prognozēs par globālo tautsaimniecību un lielākajām valstu ekonomikām pirmdien samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē, ka šogad pasaules iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 3,3%, bet nākamgad - par 3,4%. Salīdzinājumā ar iepriekšējām prognozēm, kas tika publiskotas oktobrī, ekonomikas izaugsme šim gadam samazināta par 0,1 procentpunktu, bet nākamajam gadam - par 0,2 procentpunktiem.

Prognožu samazināšanu SVF galvenokārt skaidro ar negatīviem ekonomiskās aktivitātes pārsteigumiem vairākās attīstības valstīs, jo sevišķi Indijā. Lai arī ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecību uzlabošanās ir mazinājusi neskaidrību, attiecības abu valstu starpā joprojām negatīvi ietekmē neatrisināti jautājumi, kas turpina būt kā ietekmējošais faktors uz pasaules ekonomiku.

Ņemot vērā situācijas uzlabošanos, SVF palielinājis Ķīnas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam no 5,8% līdz 6%, bet nākamgad fonds prognozē 5,8% kāpumu. 

Toties ASV ekonomikas pieauguma prognoze šim gadam samazināta par 0,1 procentpunktu līdz 2%, bet 2021.gada prognoze saglabāta 1,7% līmenī.

Tikmēr aizvien mazāka iespējamība par Lielbritānijas nekontrolētu izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) palīdzējusi stabilizēt Lielbritānijas un eirozonas ekonomikas perspektīvas. SVF prognozē, ka Lielbritānijas IKP šogad un nākamgad pieaugs attiecīgi par 1,4% un 1,5%, bet eirozonas ekonomika palielināsies attiecīgi par 1,3% un 1,4%.

Savukārt Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad tiek gaidīta 1,1% ekonomikas izaugsme, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā tika lēsts oktobrī. 2021.gada ekonomikas izaugsmes prognoze saglabāta 1,4% apmērā.

Krietni būtiskākus samazinājumus piedzīvojušas Indijas ekonomikas izaugsmes prognozes, un SVF to skaidro ar iekšzemes pieprasījuma samazināšanos saistībā ar saspīlējumu nebanku finanšu sektorā un izsniegto kredītu apjoma izaugsmes palēnināšanos. Fonds prognozē, ka Indijas IKP šogad pieaugs par 5,8% un 6,5% nākamgad, kas ir attiecīgi par 1,2 un 0,9 procentpunktiem mazāk nekā oktobrī.

Toties Krievijas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam saglabātas attiecīgi 1,9% un 2% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu