Ārvalstu investori: "Moneyval" pozitīvais vērtējums ir svarīgs solis investoru uzticēšanās veicināšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vecrīgas panorāma no viesnīcas Radisson Blu Daugava
Vecrīgas panorāma no viesnīcas Radisson Blu Daugava Foto: Ekrānuzņēmums

Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" pozitīvais atzinums ir svarīgs solis ārvalstu investoru uzticēšanās veicināšanā, aģentūrai LETA norādīja Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL).

Tomēr FICIL atgādināja, ka būtiska nozīme būs arī februārī sagaidāmajam pasaules centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF vērtējumam par normatīvi un regulatīvi veikto izmaiņu ieviešanu praksē saistībā ar FATF "pelēko" valstu sarakstu.

Tāpat nozīmīga loma būs Latvijas spējai demonstrēt veiksmīgi uzņemtā kursa turpinātību, vienlaicīgi rodot līdzsvaru starp nepieciešamo prasību ievērošanu un Latvijas uzņēmējdarbības vides konkurētspējas attīstīšanu, uzskata ārvalstu investori.

Finanšu sektora stabilitāte Latvijā pēdējos gados ir bieži apspriests, kā arī akūts jautājums. Kā organizācija, kas apvieno Latvijā darbojošos lielākos ārvalstu uzņēmumus, FICIL pauda atzinību par ievērojamo progresu, kas ticis veikts šajā jomā.

"Uzskatām, ka finanšu sektora attīstībā ar mērķtiecīgu politiku un Latvijas valdības, kā arī citu valsts institūciju izlēmīgu rīcību ir panākti būtiski uzlabojumi. Ir skaidri redzams, ka šī neatgriezeniskā pāreja ir notikusi, lai nodrošinātu efektīvāku ekonomisko un finanšu noziegumu apkarošanu," norādīja FICIL.

Ārvalstu investoru pārstāvji skaidroja, ka situācijas uzlabošanai veikto pasākumu mērogs ir plašs, dažos gadījumos pat radot grūtības konkrētiem respektabliem uzņēmumiem darboties arvien pieaugošu normatīvo ierobežojumu un citu praktisku apgrūtinājumu dēļ. 

"Neskatoties uz to, investori apzinās šos riskus, kā arī nepieciešamību mainīt normatīvo regulējumu un tā piemērošanu, tādēļ atzinīgi vērtē valsts darbu finanšu sektora stāvokļa uzlabošanā," uzsvēra FICIL.

Jau ziņots, ka "Moneyval" uzlabojusi Latvijas novērtējumu 11 rekomendāciju izpildē, tādējādi Latvija ir izpildījusi visas 40 pasaules centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF, kuras asociētais biedrs ir "Moneyval", rekomendācijas, tostarp septiņas rekomendācijas ir pilnībā atbilstošas, bet 33 - lielākoties atbilstošas.

Tagad "Moneyval" uzskata, ka Latvija lielākoties izpildījusi "Moneyval" rekomendācijas tādās jomās kā finansiālas sankcijas saistībā ar terorismu un terorisma finansēšanu; finansiālas sankcijas saistībā ar kodolieroču izplatīšanu; bezpeļņas organizācijas; klientu padziļināta izpēte; konkrētu nefinanšu biznesu un profesiju klientu padziļināta izpēte; finanšu institūciju regulēšana, skaidras naudas kurjeri, izdošana, kā arī cita starptautiskās sadarbības formas. 

Februārī Parīzē notiks FATF plenārsesija, kurā varētu pieņemt lēmumu par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā". Pašlaik FATF "pelēkajā sarakstā" ir iekļautas 12 pasaules valstis, tostarp no Eiropas - Islande.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu