FKTK: Latvijas un eirozonas noguldījumi Latvijas bankās veido jau 94%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile
FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas bankas ir tikpat kā atbrīvojušās no nerezidentu noguldījumiem un patlaban Latvijas un eirozonas noguldījumi Latvijas bankās ir jau 94% no kopējā noguldījumu apmēra, intervijā "TV3" raidījumā "900 sekundes" sacīja Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

FKTK vadītāja uzsvēra, ka nauda, kas gāja cauri Latvijai un kam nebija ieguldījuma Latvijas ekonomikā, radīja milzīgus riskus.

Tādēļ regulatoru uzstādījums bijis attīrīšanās  no šīs naudas. "Uzdevums bija šo naudu eliminēt," sacīja Purgaile, uzsverot, ka uzdevums ir izpildīts, jo Latvijas finanšu nozare no šīs naudas ir tikpat kā atbrīvojusies. 

Vienlaikus Purgaile apliecināja, ka komisija turpina vērtēt vairāku banku iespējamos riskus, gan neminot šo banku nosaukumus vai skaitu. Kā skaidroja FKTK pārstāve, patlaban vairākas bankas, kuru bizness iepriekš bija saistīts ar nerezidentu apkalpošanu, mēģina transformēties un patlaban ir ceļā, lai to pamatbizness būtu Latvijas vai vismaz eirozonas klientu apkalpošana.

FKTK pārstāvji tiekoties ar katru no bankām, lai pārrunātu to nākotni un pārliecinātos, ka to biznesa plāni ir uz pareizā ceļa, sacīja Purgaile. Vienlaikus viņa gan izvairīgi komentēja, vai visām esošajām bankām būtu vieta tirgū.

Kā ziņots, februārī pasaules centrālās organizācijas naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupa (FATF) lēma nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai, tādējādi Latvija netiks iekļauta tā dēvētajā valstu pelēkajā sarakstā. FATF secināja, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu. Ar šo lēmumu Latvija ir pirmā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" pārraudzībā esošā dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas. "Moneyval" ir FATF asociētais biedrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu