Prezidents aicina uzņemties atbildību - izolēties, saglabājot draudzīgumu un izpalīdzību (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Šodien Valsts prezidents tikās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) un Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktoru Juriju Perevoščikovu.

Mums jāuzņemas atbildība - nedrīkstam apdraudēt citus cilvēkus, norādīja Valsts prezidents Egils Levits, piebilstot, ka valdības pieņemtais lēmums ir pareizs un esam priekšā citām valstīm pasākumu ieviešanā. Ierobežojumi ir nepieciešami, sabiedrībai jāseko līdzi valdības lēmumiem un jaunākajām vadlīnijām. Jaunā kroronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežošana ir atkarīga no mūsu atbildīgas un saprātīgas rīcības,  paziņoja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents norādīja, ka valdības pieņemtie lēmumi ir pareizi un nepieciešami, jo tie atbilst šodienas situācijai. Valdība ņēmusi vērā arī pasākumus un pieredzi no citām valstīm un "mēs zināmā mērā esam priekšā citām valstīm šo pasākumu izvērtēšanā un pieņemšanā".

Tāpat Levits sacīja, ka visiem uz laiku ir jāmaina savs dzīves ritms un ikdienas paradumi. "Tas var būt ir neērti,dažreiz, iespējams, pat kaitinoši, taču tas ir nepieciešami. Gribu uzsvērt, ka mums pastāvīgi ir jāseko līdzi valdības lēmumiem, jo situācija mainās no dienas uz dienu," skaidroja Levits.

Prezidents teica milzu paldies par pašaizliedzīgo darbu, valdībai par reaģēšanu, kā arī brīvprātīgajiem, bet vislielāko pateicību tiem cilvēkiem, kas ievēro visas noteiktās vadlīnijas. Viņš cer, ka sabiedrība ievēros sociālo distancēšanos, saglabājot draudzīgumu un izpalīdzīgumu.

Prezidents akcentēja, ka vajadzētu vērot apkārtējos, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkus, varbūt tiem vajadzīga palīdzība. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš arī pateicās visiem tiem, kas ievēro noteikumus un paškarantīnu, tādējādi padarot neiespējamu vīrusa izplatīšanos. 

Kariņš norādīja, ka speciāla darba grupa apzina uzņēmēju kategorijas, kas varētu būt vīrusa "skartas", un tiek meklēti instrumenti, kā tiem palīdzēt krīzes laikā.

Šobrīd jau ir divas jaunas teltis, kur nodot analīzes. Tiek plānota vieta, kur iedzīvotāji varētu iebraukt ar auto un nodot analīzes, neizkāpjot no auto; tāpat ērti ir ielidojušajiem jau lidostā nodot analīzes, tā pēc tikšanās norādīja veselības ministre Ilze Viņķele. 

Šobrīd sabiedrības galvenais uzdevums ir saprātīga pašizolācija, pie reizes apzinot savus kaimiņus, vai tiem nevajag palīdzību - pārtiku vai suni izvest ārā, tā Viņķele.

Ministre aicina būt saprātīgiem un lielveikalus vairs neapmeklēt izklaižu nolūkos, bet tikai galējas nepieciešamības pēc.  

Stratēģija, kādu piekopj mediķi šobrīd, ir distancēšanās. Frontes pirmajā līnijā šobrīd ir NMPD brigādes, to virsstundas tiek apmaksātas, piesaistās brīvprātīgie medicīnas studenti, lai atslogotu mediķus no vienkāršākiem darbiem. Viņķele uzsvēra, ka labākā palīdzība mediķiem šobrīd ir pašizolācija.

Perevoščikovs norāda, ka Ķīnā ar striktu izolāciju vīrusu izdevies apturēt apmēram divu mēnešu laikā. Viņš norāda, ka šo pandēmiju nevar apturēt ar vakcīnu, taču labas sekmes ir cilvēku iesaistei. 

Arvien mazāk ir gadījumu, kad iespējami inficētie ar sabiedrisko transportu dodas uz analīzēm,

tagad cilvēki ir diezgan labi informēti, kāda ir kārtība šīs infekcijas atklāšanai, - šis palielina izmeklēto skaitu, ik dienu tagad tie ir ap 250 cilvēku,

norāda Perevoščikovs. Vairāki ģimenes ārsti saviem pacientiem izsūtījuši arī video pamācības, kā rīkoties. 

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma no 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam jācenšas pašiem rast iespēju atgriezties mājās, bet, ja tas neizdodas, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ja tas neizdodas, ĀM lūdz obligāti reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu "latvija.lv". Ar ĀM Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu