Bezalgas atvaļinājums, karantīna un rēķins: īrnieku situācija pandēmijas laikā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pandēmija pārsteidza mūs nesagatavotus – pat vēl pirms mēneša neviens nevarēja iedomāties, ka būsim ieslēgti savās mājās, būsim spiesti atcelt ceļojumus uz nenoteiktu laiku vai pat “baudīt” piespiedu bezalgas atvaļinājumu. Šis daudziem ir drūms satraukuma periods ar neziņu, kā samaksāt rēķinus, ja ienākumu nav.

Vēl pavisam nesen lielākā daļa pasaules iedzīvotāju dzīvoja, nesatraucoties par tuvāko nākotni, – daži entuziasti varēja filozofēt par pasaules galu pēc simttūkstošmiljards gadiem, kad Saule pēkšņi izdzisīs. Bet tikai retajam prātā varēja ienākt doma par rūpīgu naudas krāšanu, jo tūlīt, tūlīt mēs tiksim izolēti, atlaisti vai zaudēsim ienākumu avotus un raizēsimies par īres maksu.

Diemžēl dzīve ir pārsteigumu pilna un ne vienmēr realizējas tie optimistiskākie scenāriji.

Patlaban COVID-19 vīrusa pandēmijas dēļ darbu ir zaudējuši vesels lērums tūrisma nozarē strādājošo visā pasaulē, kā arī šīs krīzes ietekmē cieš tikpat daudz darbinieku citās jomās. Lai palīdzētu grūtībās nonākušajiem, valsts realizē dažādus risinājumus, piemēram, visvairāk skartajām nozarēm valsts piedāvā izmaksāt algu 75% apmērā. Savukārt bankas ir piedāvājušas saviem klientiem paņemt hipotekārā kredīta brīvdienas, proti, nemaksāt pandēmijas laikā, bet atsākt maksājumus līdz ar darba atsākšanos.

Tomēr nekas nav teikts par cilvēkiem, kas patlaban, krīzes situācijā, nespēj samaksāt īri. Sociālajos tīklos pēdējās dienās rotē attēls ar jautājumu: «Ja bankas piešķir kredīta brīvdienas, vai īrniekiem nepienākas īres brīvdienas?» Atbilde ir nē, protams, ar dažiem cilvēcīgiem izņēmumiem.  «Salīdzināt izīrētāju ar kredītiestādēm, manuprāt, nemaz nevar, jo bankām ir nesalīdzināmi lielākas iespējas nekā izīrētājam, kuram īres maksa šobrīd, iespējams, ir vienīgais ienākuma gūšanas avots. Stabilizējoties situācijai, īpašniekam vēlāk var arī rasties sarežģījumi no īrnieka atgūt nesaņemto īres maksu, tā kā šo pušu tiesiskās attiecības joprojām regulē novecojušais īres likums,» portālam TVNET atklāj «ARCO REAL ESTATE» īres nodaļas nekustamo īpašumu aģents Mārtiņš Miezītis.

«Lai pieprasītu īres maksas samazināšanu, ir jābūt pamatotam argumentam,»

atklāj speciālists. Tas nozīmē, ka mīkstāki noteikumi attiektos uz tiem, kas patiešām nespēj strādāt un gūt ienākumus  vīrusa dēļ, proti, strādā par stjuartu vai kādu citu tūrisma nozares speciālistu un ir uz nenoteiktu laiku zaudējis darbu, vai arī tiem, kas maksā ļoti augstu īres maksu. «ARCO REAL ESTATE» īres nodaļas nekustamo īpašumu aģents iesaka savstarpēji vienoties īrniekam un izīrētājam par jauniem noteikumiem attiecībā uz maksājumu grafiku. «Manuprāt, reālākais scenārijs būtu samazināt īres maksu un nesamaksātajai daļai sastādīt atmaksas grafiku, tas pavērtu iespēju variācijām, par kurām puses spētu vienoties,» stāsta Miezītis, piebilstot, ka šajā situācijā pretī būtu jānāk arī pašvaldību komunālo pakalpojumu sniedzējiem, nevis tikai privātajam biznesam. Ņem vērā, ka veiksmīga vienošanās starp īrniekiem un izīrētājiem var notikt, ja abu starpā ir bijusi ilgtermiņa veiksmīga sadarbība – laicīgi veikti maksājumi, cilvēcīga attieksme un cieņa.

No gaišās puses - ņemot vērā tūrisma nozares apstāšanos, daudzi dzīvokļu īpašnieki ir nolēmuši savus dzīvokļus izīrēt ilgtermiņā, nevis īstermiņā.

Proti, pēdējos gados daudzus dzīvokļus īpašnieki izvēlējās izīrēt tūristiem ar aplikācijas Airbnb starpniecību – tas bija ātrāk, nesa daudz lielākus ienākumus, kā arī vieglāk. Taču šā brīža situācija daudzus spiež pielāgoties. «Īres tirgus šobrīd - vismaz uz pandēmijas laiku - tiek piesātināts ar īres dzīvokļu piedāvājumiem, kuri iepriekš tika izīrēti tūristiem īstermiņā, līdz ar to prognozēju īres cenu samazinājumu. Protams, viss ir atkarīgs no pandēmijas ilguma un valdības lēmumiem, kas var ietekmēt jebkuru nozari,» skaidro Miezītis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu