Lietotājus aicina izvērtēt fiksētā un mobilā interneta patēriņa paradumus (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pieaugot interneta tīkla noslodzei, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) attālinātā darba un mācību laikā aicina lietotājus fiksētā un mobilā interneta patēriņa paradumus, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) Sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Jakobsone.

Viņa norādīja, ka pēc SPRK aplēsēm - Latvijā aptuveni 60% mājsaimniecību izmanto fiksētā interneta pieslēgumu. Tomēr vairums mājsaimniecību, arī tajās, kur ir fiksētais internets, izmanto arī mobilā interneta pakalpojumus savā telefonā un citās iekārtās, kā arī lietojot ikdienā mobilā interneta rūterus. Kopumā Latvijā mobilā interneta pieslēgumu izmanto ap 2,2 miljoniem lietotāju.

Jakobsone sacīja, ka valsts ārkārtējos apstākļos ir vienlīdz svarīgi būt līdzatbildīgiem un iespēju robežās izvērtēt interneta lietošanas paradumus. Tas ne vien optimizēs kopējo datu pārraides tīkla noslodzi, bet arī nodrošinās iespējas turpināt mums strādāt un mācīties attālināti bez apgrūtinājumiem, viņa skaidroja.

"Mēs aicinām lietotājus būt saprotošiem. Daļai interneta serveru pietrūkst jaudas vai arī to pieslēgums pie tīkla neparedz tik apjomīgu noslodzi, kā tas ir vērojams pēdējās dienās, izmantojot tiešsaistes vietnes un pakalpojumus. Tas ne vienmēr ir saistīts ar operatoru tehniskajām iespējām nodrošināt mērenāku datu pārraidi," skaidroja Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Andris Virtmanis.

Savukārt, lai veicinātu jēgpilnu un efektīvu interneta patēriņu, SPRK aicina novietot "Wi-fi" jeb bezvada interneta rūteri mājas vai dzīvokļa galvenajā telpā. Tas nodrošinās interneta stabilitāti un interneta signāls dzīvoklī vai mājā ir pieejams viscaur vienmērīgi. Kā skaidroja SPRK rūtera novietošana mājas vai dzīvokļa tālākā nostūrī caur sienām bloķē signāla pārraidi, tādējādi mazinot interneta ātrumu.

SPRK aicina rūteri novietot brīvā vietā, kam netraucē apkārtējie priekšmeti. "Wi-fi" signāla pārraide traucēta, ja rūteris ir novietots starp grāmatām, televizora plauktos u.tml. Vienlaikus rūteris attālāk jānovieto no tādām ierīcēm, kā telefoniem, bērnu monitoriem, radio aparātiem. Dažādo ierīču radiofrekvenču viļņi savstarpēji spēj bloķēt signāla pārraidi, tādējādi samazinot interneta ātrumu.

Kā skaidroja SPRK speciālisti, ja šāda opcija ir iespējama, ieteicams pārslēgt radiofrekvenču diapazonu no 2,4 gigaherciem uz pieciem gigaherciem.

Labāka zvana kvalitāte tiks nodrošināta, ja kamera tiks izslēgta. Vienlaikus tā tiks atslogota interneta tīkla darbība. Tāpat arī ieslēgtā atrašanās vietas noteikšana lietotnēs ne vien mobilajā telefonā, bet arī datorā patērē samērā lielu datu apjomu arī brīžos, kad tās netiek faktiski izmantotas, skaidroja SPRK speciālisti.

"Pārsvarā atrašanās vietai seko līdzi lietotnes, kā "Whatsapp", "Google Maps", "Waze", "Facebook", "Instagram", "Mobilly". Izslēdz un izmanto atrašanās vietas noteikšanu tikai, kad tas nepieciešams," informēja regulatorā.

Tāpat SPRK aicina iedzīvotājus pārskatīt esošo lietotņu sarakstu un izdzēst nevajadzīgās, mainīt e-pastu sūtīšanas paradumus, nepievienojot pielikumā apjomīgus dokumentu failus, augstas izšķirtspējas bildes. Video straumēšanas laikā aicina izmantot zemāku atskaņošanas kvalitāti, brīžos, kad tehnoloģijas, interneta ierīces, netiek patērētas, iesaka izslēgt vai "iemidzināt".

Kā norādīja SPRK gudra interneta patēriņam aicina lejupielādēt datnes vakara stundās,iestājoties naktsmieram līdz plkst.8 rītā, kad tīkla noslogojums ir samērā mazs, mājaslapu vietā izmantot mobilās lietotnes, kā arī iestatīt mobilo datu lietošanas limitus.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs saskaņā ar likumu "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" un regulējamo nozaru normatīvajiem aktiem. SPRK patstāvīgi pilda tam ar likumu nodotās funkcijas un savā kompetence patstāvīgi pieņem lēmumus un izdod administratīvos aktus, kas ir saistoši konkrētiem sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu