Vitenbergs: Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas stimulēšanai jāmobilizē esošie ES fondi un budžeta līdzekļi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs Foto: Zane Bitere/LETA

Covid-19 pandēmijas radītās krīzes pārvarēšanai un ekonomikas stimulēšanai jāmobilizē esošie Eiropas Savienības (ES) fondi un budžeta līdzekļi, uzskata ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Ministra pārstāve Vineta Vilistere-Lāce aģentūrai LETA stāstīja, ka tautsaimniecība vistiešāk jūt Covid-19 izplatības ierobežojošo pasākumu negatīvo ietekmi, tāpēc ekonomikas ministrs uzskata, ka patlaban ir svarīgi radīt modeli, kādā Latvijas uzņēmumi var turpināt strādāt valstī noteiktajos ārkārtējos apstākļos, kā arī izveidot atbalsta mehānisma rīkus uzņēmumiem jau nākamajiem krīzes posmiem. 

"Viennozīmīgi ir skaidrs, ka šī brīža situācijā nevaram fokusēties tikai uz īstermiņa ekonomiskās krīzes pārvarēšanas instrumentiem. Jau šodien ir jādomā par visaptverošiem risinājumiem, kā atgūt ekonomikas izaugsmi, un kā izmantot iespējas jaunajā pasaules ekonomikā. Vienlaikus ir jābūt gataviem, ka ārkārtējā situācija kļūs par ikdienu, un arī Latvijas uzņēmējiem būs jāpielāgojas apstākļiem. Tāpēc ir jāmodulē vairāki attīstības scenāriji un jāpiemeklē labākie ekonomikas veicināšanas instrumenti," norāda Vitenbergs.

Ekonomikas ministrs pauda uzskatu, ka krīzes pārvarēšanai nepieciešams daudzveidīgs atbalsta instrumentu kopums ekonomikas stabilizēšanai, mobilizējot esošos ES fondu un budžeta līdzekļus, pilnveidojot esošās programmas, kā arī izveidojot jaunus pasākumus vairākās prioritārās jomās, piemēram, atbalsts eksportējošiem uzņēmumiem, atjaunojot pozīcijas ārējos tirgos, atbalsts inovācijai un jaunu produktu izstrādei, atbalsts apmācībām un kvalifikācijas celšanai, atbalsts jaunu darbavietu radīšanai. 

Vitenbergs piekrita arī uzņēmēja un ekonomista Jāņa Ošleja vīzijai, ka šobrīd izdzīvošanas nodrošināšana daudziem uzņēmumiem visvieglāk sasniedzama, vienkārši turpinot darboties. Tāpēc ekonomiskās krīzes pārvarēšanai ir nepieciešams pēc iespējas ātri atsākt uzņēmumu darbību. 

Ministrs ir uzaicinājis Ošleju pievienoties Latvijas pēckrīzes ekonomiskās izaugsmes plāna izstrādes darba grupā, kurā kopā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un citām uzņēmēju organizācijām tiek diskutēts par konkrētu rīcības plānu un atbalsta instrumentiem, kas visefektīvāk sniegtu risinājumus tautsaimniecības izaicinājumiem.

LETA jau vēstīja, ka finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam uzdeva Ekonomikas ministrijai izstrādāt ekonomikas atveseļošanas plānu.

Savukārt Finanšu ministrijas paspārnē tiks veidota darba grupa ar partneru deleģētiem pārstāvjiem, kurā tiks izskatīti turpmākie priekšlikumi par ES fondu finansējuma pārdalīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu