Mobilā lietotne Covid-19 kontaktpersonu noteikšanai veidota brīvprātīgi un bez maksas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Telefons. Ilustratīvs attēls.
Telefons. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Mobilā lietotne, kas paredzēta Covid-19 kontaktpersonu noteikšanai, tiek veidota brīvprātīgi un bez maksas, pastāstīja mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Valdis Jalinskis.

Viņš atzīmēja, ka iniciatīvas dalībnieki izstrādā un nodrošina lietotni bez maksas, līdz ar to nav apkopota informācija par izstrādes izmaksām.

Jalinskis skaidroja, ka mobilā lietotne būs gatava maija vidū. Iniciatīvas grupa darbojas gan tehnoloģiskajā, gan juridiskajā un datu aizsardzības jomā.

Jautāts, kāds būs lietotnes oficiālais nosaukums, viņš norādīja, ka patlaban ir pagaidu nosaukums - "Apturi Covid". Galaversijā tas var palikt tāds pats, bet var arī tikt mainīts.

LETA jau ziņoja, ka informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmumi līdz maija vidum plāno izstrādāt mobilo lietotni Covid-19 kontaktpersonu noteikšanai atbilstoši epidemiologu prasībām. Patlaban lietotne testēta apmēram trīs nedēļas. 

Lietotne būs praktisks un drošs IKT risinājums, kas būtiski atbalstīs Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologus, ļaujot efektīvāk konstatēt slimnieku kontaktpersonas. Iedzīvotājiem lietotni būs nepieciešams instalēt viedierīcē, lai tā ar "Bluetooth" signāliem apmēram divu metru attālumā varētu sazināties ar citām ierīcēm, kurām ir šī lietotne.

Lietotnē notiks šifrēta datu apmaiņa, līdz ar to lietotnē kontaktpersonas uzrādīsies anonīmi. Savukārt, ja iedzīvotājs būs saslimis ar Covid-19 vīrusu, viņam tiks izsniegts speciāls kods, kas būs jāievada lietotnē. Līdz ar koda ievadi izpildīsies mehānisms, kas lokāli mēģinās saprast, vai šī ierīce bijusi kontaktā. Dati lietotnē uzglabāsies 14 dienas - pēc tam tie automātiski dzēsīsies. Lietotnes īpašnieks būs SPKC.

Lietotnes izstrādē no biznesa sektora piedalās LMT, "Mak IT", "TestDevLab", "Zippy Vision", "ITcentrs" un nevalstiskās organizācijas "TechHub Riga" līdzdibinātājs Andris Bērziņš. No akadēmiskā un valsts sekota atbalstu sniedz Valsts prezidents un Valsts prezidenta kanceleja, SPKC, Veselības ministrija, Datu valsts inspekcija, "NATO StratCom" un Latvijas Universitāte. Savukārt digitālās komunikācijas partneri ir "Nord DDB Riga", "Deep White", "Wrong" un "Mobilly". 

Jau vēstīts, ka līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu