Pētījums: vēja turbīnu infraskaņai nav ietekmes uz cilvēka veselību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēja turbīnas
Vēja turbīnas Foto: Unsplash

Pētījumā, kurā Somijas zinātnieki aplūkoja vēja turbīnu potenciālo ietekmi uz cilvēka veselību, noskaidrots, ka to radītā infraskaņa neietekmē cilvēka veselību un nerada nekādus simptomus. 

Šis atklājums vairo zinātnieku izpratni par vēja turbīnu izstarotās infraskaņas dabu. Pētījumu pasūtīja Somijas valdība, un tajā piedalījās pētījumu, attīstības un inovāciju partneri “VTT” Somijas Nacionālais veselības un labklājības institūts, Somijas Arodveselības institūts un Helsinku Universitāte. 

Projekts sastāvēja no trīs apakšprojektiem: ilgtermiņa mērījumu kampaņas, aptaujām un klausīšanās testiem. Pētījums koncentrējās uz vietām, kur vietējie iedzīvotāji ziņoja par simptomiem, kurus viņi paši asociēja ar tuvējo vēja turbīnu izstaroto infraskaņu. 

Infraskaņas mērījumu kampaņā pētnieku mērķis bija noskaidrot infraskaņas līmeņus un to variācijas mājokļu iekšpusē blakus vēja turbīnu laukiem. Savukārt, spriežot pēc aptauju rezultātiem, simptomi, kas asociēti ar vēja turbīnu izstaroto infraskaņu, bija relatīvi bieži sastopami – aptuveni 15% aptaujāto, kas dzīvo vēja turbīnu tuvumā. 

Mērījumi divos reģionos turpinājās 308 dienas. Noskaidrojās, ka nepārtrauktais skaņas spiediena līmenis mājās bija no 67 līdz 75 decibeliem liels. Zinātnieki vēlāk izvēlējās gadījumus ar sliktāko scenāriju un izmantoja tos klausīšanās testos. 

Dalībnieki klausīšanās testos tika sadalīti divās grupās, balstoties uz viņu ziņām par vēja turbīnu infraskaņas izraisītajiem simptomiem: cilvēki, kuri no tiem cieta, un cilvēki, kuri tādus nepiedzīvoja. Neviens no dalībniekiem nespēja izšķirt infraskaņas frekvences vēja turbīnu troksnī, kā arī infraskaņas klātbūtne nesniedza nekādas izmaiņas tajā, cik ļoti traucējošs vēja turbīnu troksnis likās dalībniekiem. Arī dalībnieku autonomā nervu sistēma nekādi nereaģēja uz infraskaņu. 

Neatklājās nekādi pierādījumi par vēja turbīnu izraisītās infraskaņas ietekmi uz veselību. Šis pētījums palielina zinātnieku sapratni par vēja turbīnu izraisītā trokšņa dabu dažādos gadalaikos. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu