Igaunija atklāj virtuālu izstādi par Sarkanās armijas teroru pēc Otrā pasaules kara (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas Vēsturiskās atmiņas institūta un Igaunijas Nacionālās bibliotēkas sadarbībā tapusi virtuāla izstāde par Sarkanās armijas teroru Igaunijā pēc Otrā pasaules kara.

Izstāde "Atnāca "atbrīvotājs"" sniedz priekšstatu par situāciju 1944. un 1945.gadā, pēc Sarkanās armijas atkārtotas ienākšanas Igaunijā, un kliedzošo pretrunu starp padomju propagandu un reālajiem notikumiem.

Virtuālā ekspozīcija, kas balstīta uz tālaika varas iestāžu dokumentiem, papildināta ar izteiksmīgiem padomju propagandas plakātiem.

Kā uzsvēris Igaunijas Vēsturiskās atmiņas institūta valdes loceklis Mēliss Maripū, ir svarīgi paturēt prātā, ka daudzām Eiropas tautām Otrā pasaules kara beigas nozīmēja nevis atbrīvošanu, bet gan nonākšanu jauna iekarotāja jūgā. 

"Sarkanās armijas iebrukums Igaunijā un valsts reokupācija 1944.gadā bija ne tikai katastrofa starptautisko tiesību izpratnē, bet pirmām kārtām nozīmēja nekontrolētu Sarkanās armijas karavīru un virsnieku patvaļu pret mūsu tautu," viņš  norādījis.

Izstādes kurators, institūta vecākais pētnieks Pēters Kāziks, pastāstījis, ka arhīvi glabā ļoti daudz dokumentu par šo tematu. Sarkanās armijas karavīru un virsnieku patvaļu un klaju vardarbību pret neaizsargātiem civiliedzīvotājiem savos ziņojumos atspoguļojuši arī tā laika komunistiskie funkcionāri, kuri paši apzinājās savu nespēju kontrolēt situāciju. 

"Svarīgs padomju propagandas uzdevums tūlīt pēc Igaunijas reokupācijas bija radīt mītu par atbrīvotājiem, lai nostiprinātu viņu pašu varas leģitimitāti. Jāteic, ka tādu mītu radīt neizdevās, jo civiliedzīvotājiem reālā saskarsme ar sarkanarmiešiem nereti nozīmēja zaudēt īpašumu, veselību vai pat dzīvību, un cilvēki saprata, ka tas ir jaunas okupācijas sākums, nevis atbrīvošana," viņš piebildis.

Angliski ar izstādi  "Atnāca "atbrīvotājs"" var iepazīties šeit, bet krieviski - šeit.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu