Aptauja: 54% iedzīvotāju ārkārtējā situācijā ievērojami mazāk gājuši ārā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Neierasti skati: tukšās Vecrīgas ielas
Neierasti skati: tukšās Vecrīgas ielas Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Latvijā 54% aptaujāto iedzīvotāju ārkārtējā situācijā ir ievērojami mazāk gājuši ārā, liecina Zviedrijas mājokļu labiekārtošanas preču tirgotāja IKEA aptauja.

Vienlaikus 25% gandrīz visu laiku bijuši mājās un nav pat devušies pastaigāties tuvākajā apkaimē, 24% - baudījuši svaigu gaisu mežos un citās vietās tālāk no mājām, 18% - atpūtās uz balkona.

Kā liecina aptaujas dati, vairums respondentu ārkārtējās situācijas laikā dzīvojuši tai pašā mājoklī, kur parasti, un 5% norādījuši, ka atgriezušies pie vecākiem vai pārvākušies dzīvot savās lauku mājās. Mājoklī 69% iecienītākā laika pavadīšanas vieta bijusi dzīvojamā istaba vai 26% virtuve. Aptaujā 20% dalībnieku pārsvarā uzturējušies guļamistabā vai 12% pie rakstāmgalda.

Aptaujā secināts, ka mājās pavadītajā laikā 31% respondentu veltījuši vairāk laika ģimenei, bet 16% ieinteresējušies par ēdiena gatavošanu un izmēģinājuši jaunas receptes. Vēl 19% aptaujas dalībnieku sacījuši, ka mājās ieviesuši jaunus ikdienas paradumus un biežāk dezinficējuši virsmas.

Pēc aptaujas datiem, mazliet vairāk nekā 10% Latvijas iedzīvotāju šajā laikā sākuši audzēt zaļumus un dažādus pilsētā ērti audzējamus augus, bet 13% sākuši sportot. Vienlaikus katrs desmitais izmantojis laiku, lai iemācītos, kā organizēt un sakārtot mantas.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka divi no pieciem respondentiem uzskata, ka ārkārtējās situācijas laikā ir vairāk iemīlējuši savas mājas. Vairums jeb 62% tomēr atzinuši, ka "siltās jūtas" pret savu mājokli nav palielinājušās, un drīzāk ir skaidrāk kļuvis redzams, ka nepieciešami daudzi uzlabojumi. Daudzi cilvēki atzinuši, ka galvenais izaicinājums ir nekārtība un pārāk daudz mantu.

Aptauju internetā veikusi pētījumu kompānija "Norstat" pēc IKEA pasūtījuma.Tajā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju. Aptauja veikta 2020.gada aprīļa beigās un maija sākumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu