Robežu atvēršana Latvijai draud ar emigrācijas vilni (235)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas darba tirgū divu mēnešu laikā ir notikušas būtiskas pārmaiņas – no darbinieku deficīta līdz pārprodukcijai, un robežu atvēršana Latvijai draud ar kārtējo emigrācijas vilni, tā intervijā žurnālam Dienas Bizness paudis Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Viņš norādījis: lai mazinātu iedzīvotāju vēlmi doties peļņā uz ārzemēm un noturētu viņus Latvijā, ir jāīsteno komplekss valsts atbalsta pasākumu plāns, kurā līdztekus jau ieviestajiem pasākumiem nepieciešamas tā dēvētās valsts subsidētās darba vietas.

Baldzēns uzsver, ka kopumā bez darba Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 130 000 cilvēku. Tas ir tikpat daudz vai pat vairāk, nekā bija krīzes laikā 2009. gadā, kad aprīļa nogalē bija oficiāli reģistrēti vairāk nekā 123 000 cilvēku bez darba. Tā ir ļoti nopietna situācija, kad nepilnu divu mēnešu laikā bez darba palikušo cilvēku skaits faktiski dubultojies.

"Protams, līdzīga aina, visticamāk, ir visā ES, taču no tā vieglāk nekļūst," piebilst Baldzēns.

Jau ziņots, ka Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis aprīļa beigās bija 8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 1,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš.

Latvijā šogad aprīļa beigās bija reģistrēti kopumā 72 917 bezdarbnieki, kas ir par 10 991 cilvēku vairāk nekā mēnesi iepriekš, kad bija reģistrēti 61 926 bezdarbnieki. 

Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis aprīļa beigās bija Rīgas pilsētā - 6,2%, kas tomēr ir par 1,5 procentpunktiem vairāk nekā marta beigās, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis joprojām bija Latgales reģionā - 15,3%, kas ir par 0,8 procentpunktiem vairāk nekā pirms mēneša.

Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis aprīlī palielinājies par vienu procentpunktu, mēneša beigās veidojot 7,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, savukārt Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis mēneša laikā pieaudzis par 0,9 procentpunktiem un bija 7,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis aprīlī palielinājies par 0,9 procentpunktiem - līdz 8,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Rīgas reģionā reģistrētā bezdarba līmenis šogad aprīļa beigās bija 6,3%, kas ir pieaugums par 1,4 procentpunktiem salīdzinājumā ar marta beigām.

GALERIJA: Lidsabiedrība "airBaltic" atsāk lidojumus starp Baltijas valstīm

Komentāri (235)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu