NMPD saņem četras radiācijas mērierīces ārkārtas situācijām (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NMPD

Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs (RDC) pirmdien Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāvjiem uzdāvinājis četras radiācijas mērierīces, kas paredzētas ārkārtas situācijām, informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Viņa stāstīja, ka radiācijas mēriekārtas, to papildaprīkojums un virsmas nosmērētības monitoru detektori ir iegādāti Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (SAEA) nacionālās tehniskās sadarbības projektā "Kodoldrošības un radiācijas drošības, kā arī pārvaldes infrastruktūras organizatoriskās efektivitātes uzlabošana", lai uzlabotu Latvijas institūciju materiāli tehnisko bāzi, veicot neatliekamos reaģēšanas un seku likvidēšanas pasākumus atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām radiācijas drošības un kodoldrošības prasībām, kā arī pilnveidotu apmācību procesu.

NMPD īpašumā nodotas četras radiācijas mēriekārtas, to papildaksesuāri un virsmas nosmērētības monitoru detektori, ko NMPD izmantos ārkārtas situācijās, kad būs aizdomas par radiācijas avāriju un vajadzēs sniegt neatliekamo palīdzību negadījumā cietušajiem.

Kā norāda VVD, šīs iekārtas ļaus piemērot nepieciešamo aizsardzības līmeni dienesta darbiniekiem, dodoties uz notikuma vietu radiācijas avāriju gadījumā, kā arī ļaus izvērtēt, kādus dezaktivizācijas pasākumus sākotnēji ir nepieciešams veikt cietušajiem, personālam, mediķu inventāram un transportlīdzekļiem.

Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas un piesardzības pasākumu Covid-19 pandēmijas ierobežošanai pārskatīšanas RDC organizēs arī NMPD pārstāvju ievadapmācības par nodotajām mēriekārtām. 

21.maijā RDC nodeva radiācijas mēriekārtu dāvinājumu arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam un Valsts policijai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu