Maijā veikalu plauktos nonākuši jau vairāki desmiti tonnu Jāņu siera

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jāņu siers.
Jāņu siers. Foto: Paula Čurkste / LETA

Maija nogalē veikalu plauktos jau nonākuši vairāki desmiti tonnu Latvijā ražotā Jāņu siera,  informēja biedrībā "Siera klubs".

Biedrībā informēja, ka Jāņu siera patēriņā pieprasītākais ir tieši nākamais mēnesis - jūnijs. 

Pērn Latvijas uzņēmumi saražoja 200 tonnas Jāņu siera, kas ir par 28 tonnām vairāk nekā 2019.gadā. Šā gada maija nogalē veikalu plauktus jau sasniegušas vairāki desmiti tonnas šī produkta.

"Siera klubā" informēja, ka, godinot Jāņu sieru, biedrība šā gada 27.jūnijā Profesionālās izglītības kompetences centrā (PIKC) "Ogres tehnikums" rīkos radošās stundas "Jāņu siers - saules ceļā", kurā siera plates gatavos sešas dalībnieces - Inese Bedeice, Irina Duvanova, Zinaida Bāra, Ilva Liepniece, Vanessa Rufino un Kristīne Bratka, katra izmantojot pa trim kilogramiem Jāņu siera un dekorus.

"Šis būs pēc aizliegumiem un ierobežojumiem mūsu pirmais "dzīvais" pasākums. Kaut arī apmeklētāju skaits būs neliels, vienalga esam priecīgi un gaidām, kādas prasmes rādīs dalībnieces. Viņas - skolotājas, šefpavāres, godu saimnieces," sacīja "Siera kluba" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Pasākumā "Jāņu siers - saules ceļā" Ogrē piedalīsies arī pieci uzņēmumi, kuriem dota atļauja ražot Jāņu sieru, - "Jaunpils pienotava", AS "Rankas piens", piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe", AS "Lazdonas piensaimnieks" un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Dundaga". 

Jau ziņots, ka Latvijā ražotais Jāņu siers ir iekļauts Eiropas produktu izlasē - Eiropas Savienības pārtikas kvalitātes Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Tas ir marķēts ar atpazīstamu logotipu. 

Jāņu sieram ir sena, stingrām, nemainīgām gatavošanas tradīcijām un nemainīgu receptūru bagāta vēsture. Tā receptūras pamatā ir biezpiens, olas, piens, ķimenes un sāls.

Biedrība "Siera klubs" dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu