Valkas un Valgas mēri ar Igaunijas prezidenti pārrunā pilsētu kopīgā centra būvniecības gaitu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Patrick Gely/SIPA/Patrick Gely/SIPA

Šodien Valkas un Valgas mēri ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu pārrunājuši pilsētu kopīgā centra būvniecības gaitu, aģentūrai LETA pastāstīja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Politiķis stāstīja, ka abu dvīņu pilsētu vadītāji prezidentei parādījuši un izklāstījuši projekta "Valgas - Valkas Dvīņu pilsētas centra attīstība" būvniecības veiksmes, kā arī idejas, ko vajadzētu pilnveidot veiksmīgai projekta īstenošanai. Krauklis atzina, ka, neskatoties uz Covid-19 izraisīto krīzi, būvniecības darbi norit pēc plānotā grafika un ja viss veiksmīgi noritēs, tad jau oktobrī varēs rīkot abu pilsētu jaunveidotā centra atklāšanu.

Igaunijas prezidentes vizītes laikā pārrunāti arī jautājumi par Igaunijas -Latvijas programmas nākamā plānošanas perioda pasākumiem. "Runājām par kaimiņu valodas apguves iespējām. Mums jau saskaņošanā ir līguma trešā redakcija ar Tartu Universitāti par igauņu valodas mācīšanu Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijā no šā gada 1.septembra. Ceram, ka latviešu izcelsmes lektore mūsu skolēniem mācīs igauņu valodu," pauda Krauklis.

Viņš stāstīja, ka tiek apspriesta ideja arī par latviešu un igauņu valodas mācīšanu bērnudārzos. Iespējams, šo ideju varētu iekļaut nākamā plānošanas perioda Igaunijas-Latvijas programmā, lai varētu izstrādāt mācību programmu, sagatavot kvalificētus pedagogus un mācību līdzekļus.

Tikšanās laikā pārrunāts arī abu valstu tūrisma piedāvājums. Pēc Kraukļa stāstītā, Kaljulaidas redzējums par kopīgiem tūrisma produktiem saskanējušas ar to, ko jau abas valstis patlaban dara tūrisma jomā. 

Tāpat pārrunāta arī robežkontroles atjaunošana Covid-19 izraisītās krīzes dēļ un secināts, ka to nākamajā reizē, kad būs šāda vajadzība, nevajadzētu organizēt pilsētas vidū, taču tas būtu jādara pa perimetru.

"Ja pēc robežas atvēršanas bija bažas, kā tas ietekmēs epidemioloģisko situāciju abās pilsētās, tad divu pēdējo nedēļu pieredze liecina, ka situācija nav pasliktinājusies un dzīve lēnām sāk atgriezties ierastajā režīmā," sacīja Krauklis.

TVNET jau ziņoja, ka dvīņu pilsētas Valgas - Valkas centrs tiek veidots ar Igaunijas - Latvijas programmas atbalstu. Projekta galvenais mērķis ir radīt atraktīvu un cilvēkiem draudzīgu risinājumu kopējai ārtelpai uz Igaunijas un Latvijas robežas dvīņu pilsētā Valgā - Valkā.

Projekta rezultātā Valgas - Valkas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem būs radīta unikāla teritorija, ko varēs izmantot ikdienā un kur varēs rīkot dažādus pārrobežu pasākumus, piemēram, tādus kā Valgas - Valkas robežtirgus.

Projekta laikā paredzēts izbūvēt gājēju tiltu ar šūpolēm pāri Varžupītei, centrālo laukumu ar skatuvi/nojumi un bērnu rotaļu laukumu un gājēju takas gar Varžupīti. Tāpat plānots pie Ramsi ūdensdzirnavām ierīkot kultūras un sporta aktivitāšu centru, kā arī Raiņa/Sõpruse ielu posmā no Latgales ielas Latvijā līdz Raja ielai Igaunijā pārveidot par gājēju ielu, tādējādi savienojot dvīņu pilsētas centrus, projekta ieceres izklāstīja pašvaldībā.

Kopējās plānotās projekta izmaksas ir 3 529 412 eiro no kurām 85% jeb 3 miljoni eiro ir "Interreg Igaunijas - Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. finansējums".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu