Ārvalstu investori publicē rekomendācijas Latvijas pēckrīzes ekonomikas atveseļošanās procesam (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) publicējusi ziņojumu, kurā apkopoti priekšlikumi risinājumiem Covid-19 krīzes laikā identificētajām problēmām, lai sekmīgi veicinātu ekonomikas atveseļošanās procesu Latvijā.

Kopš ārkārtas stāvokļa atcelšanas un pakāpeniskās atgriešanās ierastajā dzīves ritmā, ir skaidrs, ka ekonomikas atgūšanās process notiks lēnām un sistemātiski. Kā ziņoja Latvijas Banka, valsts IKP prognoze 2020.gadam ir -7,5%, un 2021.gadā IKP atkal varētu pieaugt par 6,7%.

Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) augstu vērtē valdības un publiskā sektora darbu, meklējot elastīgus un pat inovatīvus risinājumus uzņēmējdarbības veicināšanai Covid-19 krīzes laikā. Kā norādījuši investori jaunākajā FICIL un SSE Riga pētījumā par Covid-19 ietekmi uz uzņēmējdarbību, lielākā daļa respondentu pozitīvi vērtēja savlaicīgu valdības reakciju uz krīzi un pieņemtos lēmumus krīzes seku mazināšanā.

Tomēr ir nepieciešams domāt arī par ilgtspēju valsts attīstībai ilgtermiņā, tādēļ FICIL Taktiskā darba grupa, kurā apvienojās vairāku nozaru speciālisti, ir apkopojusi rekomendācijas valsts konkurētspējas veicināšanai un ekonomikas attīstības atjaunošanai ilgtermiņā.

Šobrīd, neatkarīgi no lēmumu pieņemšanas ātruma, ir būtiski izvērtēt katra lēmuma sabalansētību un to ietekmi uz kopējās valsts attīstību vidēja un ilgtermiņa kontekstā. Valstij ir jābūt transformācijas līderim, tādējādi, veicinot visaptverošas reformas, valsts kļūs konkurētspējīgāka, kā arī pēckrīzes ekonomikas atveseļošanās process būs veiksmīgāks.

Vairākkārt jau ir uzsvērts, ka tiek paredzēts lielāks budžeta deficīts, kas sniedz iespēju īstenot nepieciešamās reformas, lai virzītu valsts tālāko attīstību. Lielās nenoteiktības dēļ ir svarīgi ieviest ilgtspējīgus pasākumus, pārdomātus lēmumus un izstrādāt pastāvīgu rīcības plānu, lai atjaunotu ekonomikas izaugsmi ilgtermiņā. FICIL piedāvātās rekomendācijas aptver 3 jomas: cilvēkresursus, infrastruktūru (materiālo un nemateriālo), kā arī uzņēmējdarbību. Pilns rekomendāciju ziņojums ir pieejams šeit.

FICIL ir nevalstiska organizācija, kurā apvienojušies 38 lielākie ārvalstu kapitāla uzņēmumi no dažādām nozarēm, 10 ārvalstu tirdzniecības kameras Latvijā, Francijas Ārējās tirdzniecības konsultantu padome un Rīgas Ekonomikas augstskola. FICIL mērķis ir uzlabot Latvijas uzņēmējdarbības vidi un konkurētspēju ārvalstu investīciju piesaistē, izmantojot biedru pieredzi un zināšanas, lai sniegtu rekomendācijas valsts pārvaldes institūcijām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu