Pirmajā pusgadā Latvijā reģistrēti un likvidēti mazāk uzņēmumu nekā gadu iepriekš

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

Latvijā šogad pirmajā pusgadā reģistrēja un likvidēja mazāk uzņēmumu nekā gadu iepriekš, aģentūra LETA pavēstīja "Lursoft" pārstāvji.

Tostarp 2020.gada pirmajā pusgadā Latvijā reģistrēti 4369 jauni uzņēmumi, kas ir par 19,8% mazāk nekā gadu iepriekš, kad tika reģistrēti 5450 uzņēmumu, bet likvidēti - 6109 uzņēmumi, kas ir 2,9 reizes mazāk nekā 2019.gada pirmajā, kad tika likvidēti 17 955 uzņēmumi.

Analizējot jauno uzņēmumu skaitu pa mēnešiem, "Lursoft" norādīja, ka janvārī, februārī un martā to skaits bija līdzvērtīgs iepriekšējo gadu dinamikai, taču aprīlī bija straujš kritums.

Pēc kompānijas apkopotajiem datiem, 2019.gada aprīlī reģistrēti 899 jauni uzņēmumi, taču šogad - vien 436. Maijā un jūnijā jauno uzņēmumu skaits palielinājies, taču tas aizvien bijis mazāks nekā iepriekšējā gadā - maijā reģistrēts par 40,3% mazāk jauno uzņēmumu nekā pērn attiecīgajā mēnesī, bet jūnijā - par 12% mazāk.

Vienlaikus "Lursoft" secinājis, ka 2176 uzņēmumiem šogad apturēta saimnieciskā darbība, savukārt 182 juridiskām personām ierosināta maksātnespēja.

Starp pirmajā pusgadā likvidētajiem uzņēmumiem vairāk nekā ceturtā daļa pārstāv tirdzniecības sektoru, savukārt desmitā daļa pārstāv profesionālos, zinātniskos un tehniskos pakalpojumus, kas aptver tādas apakšnozares kā juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi, reklāmas un tirgus izpētes pakalpojumi u.c.

"Savukārt izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu sektors, kas viens no pirmajiem izjuta Covid-19 krīzes sekas, apstājoties tūristu plūsmai, nav ierindojies starp nozarēm, kuru uzņēmumi šogad būtu likvidēti vairāk nekā citi," secina "Lursoft".

Apkopotie dati liecina, ka līdz ar mazāku jaunu uzņēmumu reģistrēšanas aktivitāti, sarucis arī jaunreģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls, kas šogad bijis par 56% mazāks nekā 2019.gada pirmajos sešos mēnešos. Teju trešdaļu no šogad pirmajā pusgadā reģistrēto uzņēmumu 34,83 miljonu eiro kopējā pamatkapitāla veido viens uzņēmums - SIA "Orkla Biscuit Production" ar reģistrētu pamatkapitālu desmit miljonu eiro apmērā.

"Lursoft" arī secinājis, ka kopumā 2020.gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēti četri jauni uzņēmumi ar pamatkapitālu, kas lielāks par miljonu eiro - "Orkla Biscuit Production", AS "YC Group", SIA "Ulmana 115" un SIA "Valdemāra 19".

Vērtējot komercķīlu reģistrēšanas dinamiku, "Lursoft" secinājis, ka šogad pirmajos sešos mēnešos uzņēmumi ar to nedaudz piebremzējuši, jo, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, šogad tikai jūnijā reģistrēto komercķīlu skaits bijis nedaudz lielāks kā pirms gada. Martā reģistrēto komercķīlu skaits bijis par 37,6% mazāks nekā 2019.gada martā, savukārt aprīlī - par 27% mazāks.

Vienlaikus komercķīlu kopsumma, neskatoties uz skaita kritumu, martā bija par 18,1% lielāka nekā pirms gada, savukārt februārī tā bija pat teju trīs reizes lielāka.

Tieši februārī reģistrēta lielākā komercķīla 2020.gada pirmajā pusgadā - 530,185 miljonu eiro vērtībā. Ķīlas devējs ir SIA "Inter Cars Latvija", bet kā parādnieks reģistrēts uzņēmuma īpašnieks - AS "Inter Cars" no Polijas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu