Pirmie iespaidi: Huawei MatePad Pro

CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei MatePad Pro
Huawei MatePad Pro Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad liela daļa viedtālruņu ir ar ekrāna diagonāli ap sešām, sešām ar pusi collām, ar smaidu var atskatīties pagātnē, kad tehnoloģiju kompānijas piedāvāja 7 collu planšetdatorus. 

Attīstība tehnoloģiju pasaulē notiek nemitīgi, un, ja velk paralēles ar, piemēram, autobūves vēsturi, arī tā sākās ar neciliem transportlīdzekļiem, kas savā laikā bija brīnums, jo kustējās bez zirga. No mūsdienu perspektīvas gan atkal jāpasmaida, jo rotaļlietu veikalos nopērkamās, ar bateriju enerģiju darbināmās mašīnītes nav diži lēnākas un pat pārspēj pirmos automobiļus. Tas gan nemazina to ieguldījumu un lomu autobūves attīstībā, un pēc analoģijas nozīmīgs ir arī mazo planšetdatoru devums - tie bija kā pārejas posms no viedtālruņiem uz lielajiem planšetdatoriem, bet laika gaitā ir kļuvuši viegli aizstājami ar viedtālruņiem, kamēr planšetdatoram vietnieks pagaidām nav atrasts.

Tagad planšete ar desmit un vairāk collu ekrānu ir pārejas posms starp viedtālruni un klēpjdatoru - kompakts, mobils, viegli pārnēsājams un pārvadājams gadžets, kam atšķirībā no klēpjdatora nav jāvadā līdzi vadu mučkulis, jo pietiek ar visparastāko lādētāju. Un pat tas jālieto reti, jo vidēji intensīvas izmantošanas ierīce jālādē reizi vai divas reizes nedēļā. Biezumā planšetdators ir kā bērnu pasaku grāmata ar vienu pasaku bez bildēm. Vāciņš, kas planšeti pasargā no mehāniskiem bojājumiem, ierīci, protams, padarīs biezāku, tomēr tā aizvien būs parocīga un ērti transportējama. Iemet somas kabatā un lieta darīta.

Foto: Publicitātes foto

Tieši šāda ierīce ir jaunais Huawei MatePad Pro - būtībā spilgts 10,8 collu ekrāns, aiz kura atrodas visas planšetdatora komponentes. Atšķirībā no agrīnajiem planšetdatoriem, kuru ekrānu ieskāva plata nelietojamā mala, MatePad Pro rāmis un maliņa ir tikai tik biezi, lai, to turot rokā, ar pirkstiem nepieskartos skārienjutīgajai virsmai. Izskatās smalki, tomēr noteikti gribēsies savai planšetei sarūpēt kādu maciņu, lai nodrošinātos pret nelaimes gadījumiem. Jo tāpat kā citi mūslaiku premium segmenta gadžeti, arī MatePad Pro ir izgatavots no smalkiem materiāliem, stikla un magnija sakausējuma, un pat pēc ilgākas lietošanas nav pilnīgas drošības, ka tas neizslīdēs no rokām. Tādēļ maciņš vai vāciņš noderēs. Viena no opcijām ir Huawei MatePad Pro komplektēšanai pieejamais vāciņš, kas vienlaikus ir arī statīvs un klaviatūra. Interesants aksesuārs, kurš noderēs vairumam planšetdatora lietotāju, bet ne rakstniekiem, kam dienā ar tekstu jāaizpilda 3, 4, 5 un vairāk A4 izmēra lapas. Lēnā garā drukāt var, pie fakta, ka latviešu valodas garumzīmes un mīkstinājuma zīmes atrodas zem labās puses Alt taustiņa, pierast var, bet ilgstoši strādāt nebūs viegli. Arī šo apskatu biju iecerējis radīt uz planšetes, tomēr ātri vien sapratu, ka pagaidām nav izgudrots nekas ērtāks par pilna izmēra datora klaviatūru.

Foto: Publicitātes foto

No otras puses - planšetdators ir tehnoloģiskā progresa liecība, alternatīva primārajam darbarīkam. Arī aviolaineru piloti pirmsstarta sagatvošanās procedūrām ilgu laiku izmantoja uzdevumu sarakstu uz papīra, bet planšetes sāka izmantot salīdzinoši nesen. Es gan neesmu pilots un man nav nepieciešams pārliecināties, vai uzpildīts pietiekami daudz degvielas, lai 12 kilometru augstumā neapstātos motori, tādēļ planšetdatoru drīzāk uzskatu par ierīci izklaidei un brīvā laika pavadīšanai. Tam gan ir pieejama virkne specifisku funkciju un aplikāciju, kas ļauj paveikt brīnumlietas, taču arī kā portatīvs televizors, grāmata, avīze, spēļu konsole, platforma radošuma izpausmēm, tas kalpo itin labi.

Foto: Publicitātes foto

MatePad Pro ekrāns ar 2K izšķirtspēju (2560x1600 pikseļu) un 16:10 malu attiecību ir pietiekami košs, lai būtu labi saskatāms arī tiešā saules gaismā. Par ierīces veiktspēju tikmēr gādā modernākais un jaudīgākais mobilais čipsets, kāds patlaban ir Huawei piedāvājumā, un tas ir Kirin 990 ar 5G modemu un astoņiem kodoliem. No tiem divi ir ar 2,86 GHz frekvenci un darbojas īpaši smagos apstākļos, divi vidējas jaudas kodoli ar 2,36 GHz frekvenci un četri lēnāki un ekonomiskāki kodoli ar 1,95 GHz frekvenci situācijām, kad planšete var darboties ar nelielu jaudu un taupīt baterijas resursus. Būtiskākais, ka lietotājam par kodoliem nekas nav jāzina, jo planšete pat zinās, kad un kurā situācijā kurus kodolus nodarbināt. Tas ierīcei padodas tīri labi, jo pat grafiski prasīgas spēlītes uz MatePad Pro darbojas plūdeni, raiti, bez aiztures.

Foto: TVNET

Ja pat resursu ietilpīgākās spēlītes nav problēma, tad tīmekļa pārlūkošana un video skatīšanās ne tik nebūs. Jā, MatePad Pro ir kārtējā Huawei ierīce, kas cietusi ASV noteikto sankciju dēļ un tiek piegādāta bez Google Mobile Services, tomēr arī Huawei savus mobilos pakalpojumus virza lieliem soļiem un faktiski visām populārākajām lietotnēm, ko ierasts redzēt viedierīcēs, ir dublikāts arī Huawei AppGallery lietotņu platformā. Ja nav, tad drīz būs. Ja nevari sagaidīt, tad ir vesels lērums alternatīvu vai arī iespējas lietotnes lejupielādēt no uzticamiem trešajiem avotiem. Piemēram, Instagram pagaidām nav pieejams AppGallery, tomēr lietotnes atrašana un instalēšana izrādījās ne sarežģītāka par meklēšanu caur Google Play.

13 megapikseļu galvenā kamera noderēs, kad telefons uzreiz nav pieejams
13 megapikseļu galvenā kamera noderēs, kad telefons uzreiz nav pieejams Foto: TVNET

Tā kā MatePad Pro lielākoties tiks izmantots izklaidēm, īpašu uzmanību pelnījusi planšetei uzstādītā Harman Kardon skaņu sistēma ar četriem skaļruņiem. Atklāti sakot, tā bija patīkams pārsteigums jau līdz ar ieslēgšanas melodijas pirmajām notīm. Jo taisīt troksni var arī ar motorzāģi, bet MatePad Pro skaļruņi ir ne vien skaļi, bet arī dzidri un labi saklausāmi faktiski visā decibelu diapazonā. Esmu diezgan pārliecināts, ka iecienītos seriālus lidmašīnā varētu skatīties, nelietojot austiņas; tās izmantotu tikai aiz cieņas pret pārējiem pasažieriem. 

Foto: TVNET

Iegādājoties planšeti, ir vērts apsvērt arī elektroniskā zīmuļa iegādi. M-Pencil patlaban maksā ap 89 eiro un kalpos kā precīzāks rādītājpirksta pagarinājums dažādu uzdevumu veikšanai - sākot no interneta pārlūkošanas, adrešu ievadīšanas, beidzot ar piezīmju rakstīšanu un zīmēšanu. Jāpadomā vienīgi, kā zīmuli pārvadāt, jo, planšetei esot stacionārā pozīcijā, elektroniskais rakstāmpiederums ar magnēta palīdzību turas pie planšetes rāmja, kur arī lādējas. Kad planšeti liksi somā, tas, visticamāk, ilgi tur nestāvēs.

Foto: TVNET

Kādi secinājumi pēc Huawei MatePad Pro lietošanas? Tāpat kā katram auto ir savs pircējs, arī katrai viedierīcei būs savs lietotājs. Es katrā ziņā nebēdātos, ja man būtu planšetdators, ko iemest somā un paņemt līdzi ceļojumā, jo uz lielā ekrāna var skatīties ne tikai multfilmas, bet arī pārlūkot, piemēram, Parīzes karti, savukārt iebūvētās kameras (priekšā un aizmugurē) var izrādīties noderīgas, kad telefons atrodas dziļi kabatā. Vai 659 eiro vērtajam MatePad Pro vēl vajag tādas perifērijas ierīces, kāds ir M-Pencil un magnētiskā klaviatūra (129 eiro), katrs lai izlemj pats.

Tehniskie dati: Huawei MatePad Pro

Ekrāns10,8 collas,  2560×1600 pix, 280 ppi
Izmēri (mm)246 × 159 × 7,2 vai 246 × 159 × 7,99
ČipsetsKirin 990 ar 5G modemu un neironu procesoru
Datu pārraide

Wi-Fi: IEEE 802.11a/b/g/n/ac, 2,4 & 5GHz

Bluetooth: Bluetooth 5.1 

TD-LTE/ LTE FDD/TD-SCDMA/WCDMA/HSPA+/DC-HSDPA/CDMA2000/CDMA1X/EDGE/GPRS

Atmiņa

RAM: 6GB/8GB; ROM: 128GB/256GB + 256GB NM karte

Kameras13 Mpix galvenā kamera, 8 Mpix priekšējā kamera
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu