Ielūkojies: Maltas savrupnams, kurā jaunības gadus aizvadīja karaliene Elizabete II

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/PA/Scanpix

Savulaik tas bija lepns un vietējo apbrīnots nams, kas atradās Maltas galvaspilsētas Valletas  pievārtē. Savā jaunības zenītā Guardamangia villā laiku pavadīja šā brīža Lielbritānijas karaliene Elizabete II un viņas vīrs princis Filips. 

Laikā no 1949. līdz 1951. gadam Maltas galvaspilsētas Valletas pievārtē esošajā savrupnamā Villa Guardamangia mitinājās jaunlaulāts pāris – tolaik vēl princese Elizabete un princis Filips. Pagājušā gadsimta vidū divstāvīgais savrupnams priecēja ar greznu dārzu, krāšņiem sienas gleznojumiem un Vidusjūras reģionam raksturīgo interjeru. Tomēr jau nākamajās desmitgadēs villa zaudēja savu spozmi un kļuva par teju graustam pielīdzināmu namu. Ņemot vērā ēkas vēsturi un arī arhitektonisko nozīmi, Maltas valdība vairākus gadus centās to pārpirkt no privāta īpašnieka. Tikai pērnā gada beigās Maltas valsts aģentūrai “Heritage Malta” izdevās iegādāties villu par pieciem miljoniem eiro.

Foto: Wikimedia Commons

Villa Guardamangia ir celta 18. gadsimta vidū, bet 1900. gadā tā pārveidota pēc maltiešu politiķa un žurnālista Augusto Bartolo pasūtījuma. Sākotnēji šī ēka bija paredzēta kā vasarnīca, taču pēcāk ieguva īres dzīvokļu nama statusu. 1929. gadā to sāka īrēt prinča Filipa tēvocis Luiss Mauntbatens, kas jau pēc dažiem gadiem lēma par labu noplukušās ēkas iegādei, renovācijai un pārplānošanai. Pēc Mauntbatena norādēm namā tika ierīkotas sešas guļamistabas, trīs vannasistabas, viesību zāle, kalpotāju apartamenti un, netipiski Maltai, teju katrā istabā izbūvēti kamīni, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”.

2015. gada vizītes ietvaros Maltas premjerministrs karalienei Elizabetei II uzdāvināja akvareļu gleznu ar kādreizējo mājokli
2015. gada vizītes ietvaros Maltas premjerministrs karalienei Elizabetei II uzdāvināja akvareļu gleznu ar kādreizējo mājokli Foto: Reuters/ScanPix

Pirmo reizi nākotnes karaliskais pāris Maltas villu apmeklēja 1946. gadā vēl tikai saderināto statusā. Taču, kad princis Filips tika iecelts Jūras spēku virsnieka amatā, tēvocis Mauntbatens saulaino villu nodeva Elizabetes un Filipa rokās.

2015. gada Maltas vizītē pati karaliene Elizabete atzina, ka villā aizvadītie gadi bija skaistākais laiks viņas mūžā. “Maltas apmeklējums man ik reizi ir īpašs notikums. Es atceros savas laimīgās dienas, kad ar princi Filipu tikko bijām apprecējušies,” atminējusies Elizabete II. Portāls “Reuters” vēsta, ka tieši Maltā Elizabete varēja bez raizēm baudīt dzīvi – šajā laikā princesei bija ļauts brīvi pastaigāties bez apsardzes, doties uz kino, apmeklēt friziersalonus, piknikot brīvā dabā un peldēties Sliemas pludmalē, kas atradās vien četru kilometru attālumā no villas.

Foto: Reuters / Scanpix

Karaliskais pāris 1951. gadā atgriezās Lielbritānijā un Maltas villu pameta. Savrupnams nonāca kādas sievietes īpašumā un laika gaitā tika nolaists. Greznās statujas, kuras savulaik izdaiļoja nama dārzu, tagad ir sakrautas kaudzē iekštelpās, dārzs ir aizaudzis un ziepjakmens kolonādes ansamblis sabrucis. Savukārt ikoniskais villas interjers ir teju zudis – košās grīdas flīzes ir izbalējušas, sienas nodrupušas, bet telpas dažviet ieguvušas jaunu plānojumu. Lai Villa Guardamangia atgūtu sākotnējo spozmi, tai ir nepieciešama 10 miljonu eiro vērta renovācija, lēš Maltas valsts aģentūra “Heritage Malta”. Pēc renovācijas villa pārtaps par muzeju. 

FOTO: Karalienes Elizabetes II jaunības mājoklis Maltā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu