Reirs: Nākamie ES fondu līdzekļi jāiegulda Latvijas eksportējošo uzņēmumu modernizācijai (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Jānis Reirs
Finanšu ministrs Jānis Reirs Foto: Ivars Soikāns/LETA

Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta no 2021.gada līdz 2027.gadam jāiegulda Latvijas eksportējošo uzņēmumu modernizācijai, uzskata finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Kā informēja Finanšu ministrijā (FM), piektdien Reirs tikās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski (JV), lai pārrunātu Latvijas iespējas un nākamos soļus ES daudzgadu budžeta un Atveseļošanas instrumenta kontekstā, kā arī tika pārrunāti citi jautājumi saistībā ar Covid-19 aktualitātēm.

"Ir ieguldīts nozīmīgs darbs pie daudzgadu budžeta piedāvājuma sagatavošanas, kas apliecināja ES vienotību. Tagad ir svarīgi gudri plānot un lietderīgi ieguldīt līdzekļus, lai sasniegtu maksimālu efektu ekonomikas atlabšanā un izaugsmē. Īpaši ir atbalstāma modernizācija eksportējošos uzņēmumos, lai uzlabotu to konkurētspēju pēc Covid-19 radītajām sekām," uzsvēra Reirs.

Šā gada 21.jūlijā ES dalībvalstis Eiropadomes ārkārtas sanāksmē vienojās par ES daudzgadu budžetu 2021. - 2027.gadam un ES Atveseļošanas instrumentu ES ekonomikas atbalstam izejai no Covid-19 krīzes elementiem. Finanšu ministrs un Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks ir vienisprātis, ka, lai gan starpvalstu budžeta sarunas nav bijušas vienkāršas, kopējais naudas apjoms, kas būs pieejams Latvijas ekonomikai un attiecīgi arī ekonomikas atjaunošanai, ievērojami pieaug.

"Latvijai nākamais plānošanas periods paver iespējas arī veikt nepieciešamās reformas ar pietiekamu finansiālu atbalstu. Lai pieejamo finansējumu pilnvērtīgi ieguldītu, rūpīgi jāizsver nepieciešamās strukturālās reformas un investīciju projekti, iekļaujot tos nacionālajā atveseļošanas un noturības plānā," norādīja finanšu ministrs.

LETA jau vēstīja, ES līderu iepriekš panāktā vienošanās paredz, ka Latvijas ekonomikas attīstībai nākamo septiņu gadu laikā būs pieejami gandrīz 10,5 miljardi eiro. Tāpat paredzēts izveidot ES ekonomikas atjaunošanas mehānismu 750 miljardu eiro apmērā, no kura Latvijai iezīmēti pieci miljardi eiro. No tiem puse tiks piešķirta grantu veidā, bet puse - aizdevumu veidā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu