Baltijas un Polijas prezidenti nāk klajā ar paziņojumu par notiekošo Baltkrievijā (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Baltkrievijā
Protesti Baltkrievijā Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Polijas prezidents Andžejs Duda ir izplatījuši kopīgu paziņojumu par situāciju Baltkrievijā, aicinot Baltkrievijas vadītāju Aleksandru Lukašenko rīkoties un pārtraukt spēka pielietošanu pret tautu.

Kā informēja Ārlietu ministrijā, paziņojumā četri prezidenti uzsver, ka viņu pārstāvētās valstis kā Baltkrievijas kaimiņi un kā NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis vēlas, lai Baltkrievija būtu stabila, demokrātiska, neatkarīga un pārtikusi valsts.

Tādēļ prezidenti pauž aicinājumu Lukašenko, pirmkārt, nekavējoties deeskalēt spriedzi un pārtraukt spēka pielietošanu pret Baltkrievijas tautu. Prezidenti aicinām izbeigt vardarbību un nodrošināt pamatbrīvību, cilvēktiesību un pilsoņu tiesību ievērošanu, tostarp vārda un preses brīvību, kā arī žurnālistu drošību.

Otrkārt, Baltijas valstu un Polijas prezidenti aicina steidzami atbrīvot visus aizturētos protestētājus un pārtraukt tālākas vajāšanas, treškārt, nekavējoties uzsākt dialogu ar Baltkrievijas sabiedrību, ieklausīties pilsoņu aicinājumos un ļaut tiem brīvi paust savu viedokli, rakstīts paziņojumā.

"Ņemot vērā mūsu tautu un katra personisko pieredzi, mēs aicinām organizēt nacionālā izlīguma sarunas, kurās piedalītos valdības un sabiedrības pārstāvji. Šādas sarunas būtu plats solis pretim pilnvērtīgam dialogam ar tautu," uzsvēruši prezidenti, paužot pārliecību, ka dialogs ir labākais veids, kādā noteikt tālāko sabiedrības attīstības kursu, kā arī diskutēt par nepieciešamajām reformām un Baltkrievijas valsts nākotni.

Paziņojumā akcentēts, - ja Baltkrievijas varas iestādes uz šo aicinājumu atsauksies, Baltkrievija varēs turpināt sadarboties ar starptautisko sabiedrību. Neviena valsts nevar attīstīties un vairot savu labklājību, atrodoties izolācijā.

Prezidenti paziņoja par gatavību uzņemties vidutāja lomu, lai panāktu miermīlīgu izveidojušās situācijas risinājumu un palīdzētu Baltkrievijai nostiprināt tās neatkarību un suverenitāti.

TVNET rakstīja, saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu