LIAA aicina Baltkrievijas uzņēmumus pārcelt darbību uz Latviju (29)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) aicina Baltkrievijas uzņēmumus pilnībā vai daļēji pārcelt darbību uz Latviju, norādīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Ņemot vērā politisko situāciju Baltkrievijā, LIAA ir mobilizējusi resursus, lai uzrunātu un sniegtu visu nepieciešamo atbalstu tiem uzņēmējiem, kuri izrādījuši interesi par sadarbību ar Latvijas valsti un vēlas šeit attīstīt savu uzņēmējdarbību.

Rožkalns stāstīja, ka, iesaistot LIAA un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbiniekus, ir izveidota īpaša komanda, kura paātrinātā kārtībā izskata pieteikumus no Baltkrievijas uzņēmējiem un piedāvā iespējamos risinājumus, kuri ietver tā saukto jaunuzņēmumu vīzu vai Eiropas Savienības (ES) "zilās kartes" jeb termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu augsti kvalificētiem speciālistiem un viņu ģimenes locekļiem.

"Politiskā nestabilitāte Baltkrievijā būtiski ietekmē arī ekonomisko situāciju. Pēc Pasaules bankas prognozēm Baltkrievijā 2020.gadā sāksies ekonomiskā recesija, kura tikai daļēji ir saistīta ar Covid-19 izplatību, un šī recesija turpināsies vairākus gadus. Lai Baltkrievijas uzņēmumi un speciālisti veiksmīgāk pārvarētu šo sarežģīto periodu, aicinām daļēji vai pilnībā pārcelt savu darbību uz Latviju," sacīja LIAA direktors.

Pēc Rožkalna teiktā, Latvija ir īpaši ieinteresēta sadarbībai ar Baltkrievijas uzņēmējiem informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT), bioekonomikas, viedo tehnoloģiju, biomedicīnas un citu vidējo vai augsto tehnoloģiju nozarēs, tomēr, apzinoties reālo situāciju, Latvija ir atvērta arī cita veida uzņēmumiem.

"Ir vairāki būtiski iemesli, kādēļ baltkrieviem vērts izvēlēties Latviju kā vietu, kur attīstīt savu uzņēmējdarbību, piemēram, Latvija ir integrēta nozīmīgākajās starptautiskajās organizācijās, Covid-19 izplatības ziņā Latvija šobrīd ir drošākā valsts Eiropas Savienībā, turklāt Latvijā iespējams atvērt uzņēmumu vienas dienas laikā," norādīja LIAA direktors.

Starp Latvijas priekšrocībām Rožkalns minēja arī Latvijas iedzīvotāju svešvalodu zināšanas, Daugavpils un Rīgas tuvumu Minskai, Latvijas ātro internetu un pieejamo izglītību svešvalodās.

"Līdzšinēja LIAA sadarbībā ar Baltkrievijas jaunuzņēmumiem - īpaši IKT nozarē - liecina, ka daudzi no šiem uzņēmumiem ir ar augstu attīstības potenciālu un mijiedarbībā ar Latvijas IKT jomā strādājošajiem uzņēmumiem spēs radīt jaunu impulsu visai nozarei. Tehnoloģiju nozares vide Latvijā ir starptautiska, un ārvalstniekiem tajā ir salīdzinoši viegli iekļauties," uzsvēra Rožkalns.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu